Dua hari lepas buat tapai pulut.
Alhamdulillah skill masih ada walaupun dah tumpulTapainya manis,berair & bila dimakan terasa sedikit bergas.Hanya sedikit rasa bergas.Namun manisnya sangat ketara
So,untuk ½kg pulut ni saya guna ¼ bahagian ragi.
TAPAI PULUT
½kg pulut- rendam semalaman.
¼ biji ragi - hancurkan
Daun pisang untuk bungkus & lidi/stapler u
2. Saya alas pengukus tu dengan jaring .Jaring tu jaring bawang putih.Bila beli bawang putih saya basuh bersih jaringnya & gunting buang bunjutnya & simpan untuk guna bila nak kukus pulut.Senang,pulut tak jatuh dalalam lubang & nak angkat pulut pun senang.Angkat sahaja bersama jaringnya.
3. Lepas dah gaul pulut dengan ½ cawan air.Ratakan pulut dalam bekas besar contohnya dulang & biar betul-betul sejuk pada suhu bilik.
4. Tabur ragi yang dihancurkan.Tabur sebahagian ragi.Terbalikkan pulut biar bahagian bawah pula ke atas & tabur lagi sebahagian ragi sepaya merata pada pulut.
5. Cedok /bulatkan anggra 1 sudu makan & bungkus dengan daun pisang @ apa-apa daun yang sesuai.
6. Masukkan dalam bekas besar & tutup dengan kain bersih.Biar semalaman @ sekurang-kurangnya 24 jam @ sebelum buka.
7. Jika sudah berair & manis,boleh terus makan @ sejukkan dalam peti ais.Jika air tapi belum banyak,simpan lagi beberapa jam.
** Biar tapai menjadi dulu baru simpan dalam peti ais.
Kalau dulu di kampung,mak saya & Mak Lang akan guna daun "medang" atau daun rambai untuk bungkus tapai.Ada yang guna daun keladi kemahang & kebanyakan orang Pantai Timur guna daun getah.
Sebab daun pisang ada sikit sahaja.Baki selebihnya adunan pulut saya masukkan dalam bekas palastik.
Saya pernah beli tapai pulut. Sedap, manis. Tak berhentilah saya makan. Beli waktu pagi, berkali-kali makan sampai petang. Tiba-tiba rasa berpusing-pusing... suami kata saya dah mabuk tapai!
ReplyDeleteHahaha...tapai kalau makan banyak memang boleh pening ooo...Air tapai lagi la....simpan lama bokeh jadi tuak & memabukkan...
DeleteSedapnyer tapai pulut
ReplyDeleteSedap..saya suka tapai pulut.Tapai ubi kena belajar lagi..hihihi
Deletemkn sejuk2 sedapppnya aii
ReplyDeleteingat dulu2 ktorg letak dlm daun keladi
baunya lg menggodaaa
Ya..saya pun ingat macam pernah mak guna daun keladi.Tapi selalunya daun medang & daun rambai pilihan utama sebab mudah dapat.
DeleteSedapnye tapai pulut yg putih ni..tapai pulut hitam pun sedap jugak .dedua feveret tapi tapai ubi tak berapa suka 🤭
ReplyDeleteSaya pun dulu tak makan tapai ubi.Dah tetua nin,eh,tersuka pula...hihihi
Delete