Tuesday 7 August 2018

NASI PARPU KENANGAN ASRAMA


Sepinggan Nasi....
Nasi Dal...
Eh,Nasi Parpu...!
Nasi Parpu Kenagan Asrama

Nasi Parpu Kenangan Asrama
Mak aku yang bagi nama
Parpu tu apa?
Parpu tu mak aku cakap nama lain bagi Kacang Dhal
Ada yang panggil Kacang Dal
Ada yang panggil Kacang Parpu
Mamak panggil Kuah dal tu sebagai Parrupu
So ni Nasi Dal a.k.a Nasi Parpu
Tapi naper ada kenangan asrama?
Sebab mak aku kata setiap kali masak Nasi Dal atau Nasi Parpu ni akan teringat asrama
Apa kaitannya?
Mak aku kata sebab Nasi Parpu ni adalah antara salah satu menu masa mak aku tinggal kat asrama


Nasi ni sedap....
Aku suka....
10x masak Nasi Parpu ni
11x jugak la mak aku akan citer pasal kenangan asrama tu..
Hahahahaha
Mak aku cakap mak aku tinggal kat asrama kamoung dari form 2-form 5
Pastu sambung plak kat asrama di bandar 2 tahun sebab sambung lower six dan upper six
Mak aku cakap Nasi Parpu ni memang akan dihidangkan seminggu sekali
Kata mak aku lagi sepanjang minggu menu akan bertukar2 dan seterusnya diulang menu yang sama  mengikut hari yang sama
Kata mak aku lagi Nasi Parpu ni adalah hidangan untuk lunch setiap hari Rabu
Dah pernah citer dan dah pernah tulis masa mak aku


Nasi Parpu ni mak aku masak Hari Sabtu baru ni
Untuk lunch
Tapi sebab mak aku masak awal aku terus brunch la
Aku makan buat sarapan merangkap makna tengahari
Nasi Parpu vs Kari Ayam
Kata mak aku kalau kat asrama Nasi Parpu ni dihidangkan bersama Kari Daging dan Sayur Rumis Kacang Buncis


NASI PARPU NOSTALGIA ASRAMA
5 cawan beras basmathi
1 1/2 cawan kacang Dal ( rendam & rebus)
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 helai pandan
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
¹ kiub bilis
daun sup

Bahan Tumis
1/2 cawan marjerin
2 sudu minyak
1/2 bawang holland
3 bawang putih
1 ketul kecik halia
2 daun pandan
10 buah pelaga
5 bunga lawang
10 bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis

1. Panaskan minyak+ marjerin dalam kuali dan tis semua bahan tumis hingga harum 
2.Apabila sudah harum tiangkan dalam rice cooker dan tambahkan air,garam,gula dan kiub bilis
3. Cook hingga mendidih.
4. Masukkan susu cair dan beras yang sudah dibersihkan.Kacau rata..
5. Tambah kacang dal yang sudah direbus dan kacau supaya merata dalam beras.
6. Biarkan hingga nasi tanak
7. Setelah nasi tanak,gemburkan nasi dan tabir daun sup dan daun bawang

****Pesan mak aku....
Nasi Parpu sesuai dihidangkan bersama  Kari Daging,Kari Ayam,Masak Kurma,Sayur Campur dan acar 


Kacang Dal a.k.a Kacang Parpu

Kena basuh dan rebus hingga 3/4 empuk.
Rebus 3/4 masak sebab nanti bila dimasak bersama nasi ,kacang ni akan masak sepenuhnya


Bahan tumis


Dah masuk rice cooker


Guna beras basmathi supaya nasi cantik dan sedap



Dah siap Nasi Parpu


Untuk step by step yang lebih detail boleh tengok entri
NASI DAL NOSTALGIA ASRAMA kat sini....
Hari tu mak aku masak Nasi Dal pun kakak x dapat makan sebab bawa gi kolej kakak
Tapi ramai kat situ..
Rezeki kawan2 kakak..
Kali ni masak Nasi Parpu pun kakak x makan juga .
Kakak kerja...tapi masa kakak nak gi kerja mak aku dah siap masak.
Tapi kakak xnak bawa bekal
Kakak kata nak makan kat tempat kerja...
Makanya aku ngan abang la makan untuk brunch...
Ok..bye

2 comments:

  1. apa lauk nya nasi parpu ni?

    kalau ada kari daging ke, kurma ke, paceri nenas ke, acar mentah ke.. sedapni...

    tak pun ayam kari, ayam sambal, ayam masak merah dan macam macam ..hahah
    hehe

    ReplyDelete
  2. Lauk Ayam Kari...
    Heeee.....simpan hari ni br post kari...hihihi

    ReplyDelete