Pencarian menemui tulang lembu.Maka jadilah gulai tulang lembu.Tulang lembu mak bekalkan masa balik hari tu.Dalam peti ais mak penuh drawer bahagian freezer tu dengan khazanah lembu.Ada tulang,daging & organ dalaman lembu.Mak memang tak boleh makan daging dah.Kata mak simpan untuk sesapa balik atau sesapa datang boleh masak.Tapi kalau dah berfosil dalam freezer tu sapa saja yang rajin nak ngerjakan.Mak suruh bawa balik KL,tapi nak ambil banyak mana sangat.Peti ais kami slim macam mak.Hihihi
GULAI TULANG LEMBU
1kg tulang + daging (rebus empuk)
½ cawan serbuk kari daging
½ cawan serbuk kari ikan
1/4 cawan kerisik
3 biji kentang-belah 4
1 batang carrot - potong 4 & belah 4
½ kotak santan
5 cawan air
2 sudu teh garam
1/4 cawan minyak
Bahan Tumis :
4 bawang merah-hiris
3 bawang putih-hiris
5 keping halia- mayang
5 buah pelaga
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
1 helai pandan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis
2.Masukkan rempah kari yang digaul bersama kerisik & dibancuh dengan 2 cawan air
3. Masak hingga naik minyak & masukkan tulang rebus .
4.Masukkan kentang,carrot dan gaul rata
6. Tambah air rebusan &air secukupnya dan masak hingga daging dan kentang empuk
7. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya
8. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan beberapa minit supaya kuah cantik.Sesuaikan rasa.
9. Boleh dimakan bersama Roti Jala...Roti slice ...nasi..capati...roti canai...
*
Masukkan kentang,carrot & air rebusan daging.Tambah air secukupnya.Masak hingga empuk.Tambah garam & santan.Masak dengan api perlahan supaya naik minyak & kuah cantik.
Tambah juga tiga biji telur.Itu telur ayam,bukan telur lembu.Ampa pernah makan dak telur lembu?
Saya pernah makan masa kanak-kanak dulu la...Hihihi,
** Sebaiknya dimasak beberapa jam sebelum dimakan supaya kuahnya pekat dan sebati
Eh, kita pun masak tulang lembu tapi buat sup aje. Sebetulnya memang simpan tulang tu nak masak gulai (kari) tapi bila PI request nak makan bihun sup, tulang tu la kita lebur dalam periuk 🤣🤣🤣
ReplyDeleteSaya pun asalnya nak masak sup tapi masa rebus macam ada sikit aroma kelembuan.Tu yang tukar plan jadi kari.Alhamdulillah,remoah ratus tu menghilangkan bau kelembuan..Hihihihi..
DeleteWow,periuk cap apa boleh lebur tulang🤣🤣🤣🤣sesekali jafi pembaris...hihihi
Ya Allah! Baru teringat sebelum raya ada beli tulang lembu. Nak buat sup time raya tapi tak jadi. Eh... nak pi buka freezer nak selongkar jap! Mesti dah ditimbuni benda lain. Kena bubuh kat belah atas supaya senang nak masak.
ReplyDeleteHahaha...tulang memang selalu berpotensi jadi fosil sebab malas nak ngerjakannya..
DeleteTapi kalau dah jadi sup....sedappp