Wednesday 15 May 2019

NASI ULAM NOSTALGIA RAMADHAN

Nasi Ulam Utara
Mak aku cakap kalau kat kampung nenek panggil Nasi Kerabu
Tapi kalau kat KL, Nasi Kerabu mean Nasi Kerabu Kelantan
So,Nasi Ulam memang mean Nasi Ulam lah
Herb Rice
hahaha sebab ada banyak herb


Dah banyak kali mak aku kata nak buat Nasi Ulam ni
Mak aku kata setiap Ramadhan pasti kena buat Nasi Ulam ni
Sebab itu tradisi nenek moyang  sebelah nenek sejak berzaman
Mmmm..kalau balik Kedah time bulan pusa ..nenek mesti buat nasi Ulam ni
Kadang-kadang masa dolu ,masa kat kampung aku selalu joint mak aku petik pucuk ulam
Kelilinbng rumah nenek banyak pokok yang pucuknya boleh dibuat ulam
Ada yang nenek tanam
Ada yang sendiri tumbuh

Nasi Ulam ni mak aku buat hari Isnin
Hari ke-8 berpuasa
Tapi mak aku sorang jew la yang makan
Aku x suka sebab banyak sangat ulam
Kakak pun xnak
Abang pun x makan
Ni hanya makanan mak aku..
Heeee
Aku ngan kakak iftar pasta
Mak aku masak pasta untuk aku ngan kakak
Abang iftar kat tempat kerja

NASI ULAM 
Bahan Tumbuk :
1batang serai-hiris halus
2 hiris lengkuas muda
2 hiris halia-anggaran 1 cm
2 biji bawang merah
sikit belacan(anggaran 1/2 sudu teh)
10 biji lada hitam
sikit garam

Bahan lain:
1 mangkuk nasi( biarkan sejuk sedikit)
1 limau nipis( untuk perah)
1 sudu kerisik(untuk gaul nanti)

Ulaman:
(Sebarang pucuk ulam yang boleh dimakan
Lagi banyak jenis daun lagi bagus)
Untuk hari ni daunnya:
1 tangkai  pucuk mengkudu
1 tangkai pucuk belalai gajah
1 tangkai pucuk daun kari
1 tangkai pucukjambu
1 tangkai pucuk kelat paya
1  tangkai pucuk samak(pucuk daun salam) 
1 tangkai pucuk mempelam
1 helai pucuk limau purut
1 kelopak bung kantan

3 helai pegaga


Bahan untuk ditumbuk

Dah siap tumbuk


Bahan tumbuk +  jus limau nipis @ limau kasturu & Kerisik


Daun- daun ulam
Sebaiknya guna banayk jenis ulam
Kata mak aku nenek pesan sebolehnya  guna la jenis ulam ikut bilangan ganjil
Contoh 3 jenis,5 jenis,7 jenis...... kalau lagi banyaklagi baik
Ni mak aku kata guna 7 jenis jer
Sebabnya hanya petik ulam ni mana yang ada sahaja
Kat KL ada jer jual ulam tapi dalam jumlah yang banyak la setiap ikat
Nak guna serba sedikit sahaja..
So, yang ni mak aku cakap petik je
Kat mak aku kalau kat Kedah mereka jual ulam untuk Nasi Ulam ni khas siap dah campur-campur dan digugulung serta diikat dalam daun kunyit
Balik rumah just hiris


Ni mak aku kata Pucuk Mahkota Dewa
Yang daun lagi kecik tu mak aku kata namanya Belalu Gajah


Yang warna hijau kekuningan tu Pucuk mangga
Yang merah tu Pucuk Kelat Paya
Yang sehelai macam nombor 8 tu daun limau purut


Macam love ni Daun Kaduk
Yang bulat-bulat tu Daun Pegagag
Haaaaa,,,,aku kenal daun kaduk ngan pegaga jew...
Lain-lain hanya mak aku yang tahu


Semua pucuk-pucuk ulam tu kena basuh,lap dan gulung serta ikat supaya senang nak hiris
Tips dia mka ku kata daun yang besar dijadikan wrap
Daun kecik jadi filing
Pastu hiris halus-halus


Bahan tumbuk digaul dengan nasi
Kemudian ditabur ulam hiris dan gaul rata
That's all

Setiap kali Ramadhan memang mak aku akan buat Nasi Ulam ni
Bila tengok older post memang ada setiap kali Ramadhan
2015 - NASI ULAM UTARA ....
2016 - NASI ULAM KEDAH..
2017 - NASI ULAM RAMADHAN...

5 comments:

  1. Mungkin sebelah mak mertua aunty tak ada tradisi makan nasi ulam ni sebab mak mertua aunty tak pernah sekali pun buat. Oh ya, makan gitu2 aje ke? Takde ikan percik atau daging bakar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitet x suka pun Nasi Kerabu tu..tapi kalau balik kampung ,mak kiter ngan Achik semua mesti soh nenek buatkan..Nasi Kerabu ni mak kiter cakap wajib makan ngan isi ikan masain yang dileraikan,ikan pekasam atau ikan tenggiri jeruk.Kalau kat bazar dijual bersama sayur keladi...hehehe sayur keladi kiter tingat citer Bawang Putih Bawang Merah..Ikan Kaloi

      Delete
  2. Sedapnya..Banyak Sayur.surenbau wangi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau ulam tu macam kerabu ulam..Tapi kiter lum pernah try....tak tahu lah nanti tua macam mak kiter ..kang kiter terzuka plak..hahaha

      Delete
  3. Rugi Cuba masa nenek mak Masih buat...

    ReplyDelete