Lauk iftar hari Sabtu
Mmmm....aku nak makan Sambal sotong
Tapi mak aku lak masak Kari Sotong
Tanya juga mak aku naper x masak smabal
Mak aku cakap dah penat malas nak rebs cili & blend
Stock cili blend dah habis
Kata mak aku yang tinggal hanya cili blend untuk pes rendang
Tak sesuai nak masak Sambal sotong
Makanya Sambal sotong idaman hati aku
Dah jadi Kari sotong
Mmmm...dah mind set nak makan sambal
Tapi tengok depan mata ada kari..
Kureng la skit dah excited nak makan
Tapi makan jugak la
Heeeeee
KARI SOTONG ...mak aku
1/2 kg (5ekor
sotong besar)-bersihkan & gunting-gunting jangan putus
5 batang bendi
1 1/2 cawan santan
1 asam keping
1 sudu serbuk kari ikan
minyak masak
garam
Bahan tumis:
1 bawang putih-cincang
1//4 bawang besar-dadu halus
1/2 sudu teh halba campur
beberapa helai daun kari
1. Panaskan 2 sudu minyak & tumiskan bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air.biar pecah
minyak
3. Masukkan
sotong,asam keping garam & santan.
4. Masukkan bendi dan biar mendidih seketika sebelum dimatikan api
No comments:
Post a Comment