Haaaa.....panjang tu nama lauk ni
Tapi nick name dia just Ayam Kurma..
Hahahaha.....
Macam nama orang gak...
Nama panjang Nik Nur Qamarina Laila Asmida..
Panggil nya Nik jew..
Hahaha....panjang- panjang pun panggilnya 3 huruf jer..
Kecuali Faiz Sabri memang semua orang panggil nama dia penuh siap ngan nama bapak dia
Sebab namnay just FAIZ.....
SABRI tu nama bapak dia..
Tapi semua orang panggil dia Faiz Sabri..
Ayam Masak Kurma ni memang idaman hati abang
Sebab abang yang request nak makan Ayam Masak Kurma...
Hari Jumaat nyer iftar
Hari Jumaat abang off
Hari ke-5 puasa baru semua dapat iftar sama- sama...
Kakak lak balik lambat hari Jumaat tu
Tapi still dapat iftar sama-sama la
Semua ni hanya abnag sorang yang makan
Dari iftar sampai sahur abang makan lauk fav abang ni
Semua abang habiskan...
Kurma Ayam ni memang fav abang
Mak akunpun x makan pun Kurma Ayam.ni sebab mak aku kata nak makan ikan
Aku ngan kakak memang x suka masak kurma...
Buah Kurma pun x suka
Hahaha...walaupun antara Kurma Ayam ngan Buah Kurma tu langsung xde connection...!!
Kikikiki....
KURMA AYAM IDAMAN HATI ABANG
5 ketul ayam
2 ketul.kentang- belah 4
1/2 kotak santan
2 sudu besar rwmpah kurma
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 buah tomato merah
2 sudu minyak
Bahan Tumis
2 bawang merah - hiris
2 bawang putih - hiris
3 hiria halia
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
1 tangkai daun kari
1 helai pandan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis.
2. Bila harum masukka rempah kurma yang dibancuh dengan 1 cawan air
3. Masak hingga naik minyak
4. Masukkan ayam dan biar ayam 1/4 masak.
5. Tambah kentang ,2 cawan air & separuh santan.
6. Bila ayam dan kentang empuk masukkan asam leping,garam ,santan pekat dan tomto
7. Kecilkan api dan biar mendidih perlahan anggaran 5 minit supaya naik.minyak
*** Pesan mak aku...
Kurma elok dimasak beberapa jam awal sebelum dimakan supaya lebih sedap..
Aku..mak aku ngan kakak makan lauk Ikan Terubuk Goreng
Huh....sedapnya walaupun tulangnya banyak
Lemakkk...berminyak- minyak
Huhuhu...teingat Ikan Terubuk Masin kat Sarawak...
Dah lama x gi Sarawak....
Sarawak best...
Nenek pun suka kat Sarawak..
Makanan sedap....macam- macam
Tempat pun best....
Mak aku cakap asalnya nak.buat Ikan Terubuk Bakar
Tapi sebab dah kesuntukan masa
Masak Ayam Kurma, masak ASAM REBUS BENDI....SAYUR BROCCOLI TUMIS BAWANG PUTIH....kat sini....
Maka x swmpat nak bakar ikan.
Sebab tu jadi Terubuk Goreng
Tapi still cicah ngan Cili Kicap Limau ni
Mak aku kata ci ah ni untuk kurangkaan muak sebab isi ikan terubuk memang berlemak
Pastu goreng plak....double lemak
Tapi bila cich kicap tu....
Aummmmmmmmmm
Kurma sedap lah ..rugi tak suka..?. Esp kurma daging..makan dengan acar... Garam berlada... Sedap..
ReplyDeleteIkan terubuk..so sedap...
Kalau masak Asam pedas...goreng makan dgn sambal blacan ..
Phew
Heeee....kiter cannot go kalo ngan Kurma..Ayam masak mefah xper kiter suka...Dah la warna darl jer...hihihi
DeleteKiter x gang