Rendang Ayam + Maman
Lauk iftar semalam
Hari Sabtu 20 Ramadhan 1440
Heee....sekolah dah start cuti middle year + cuti raya
Haaa...2 minggu cuti bai...!
Rendang Ayam + Maman
Tahu tak maman..?
Heee....aku pun tak tahu ...
Ni mak aku yang citer...
Mak aku yang bagitau sayur ni namanya MAMAN
Yang aku tahu..aku pernah jumpa 1 lagu.
Tajuk lagu tu Warisan Wanita Terakhir dan nama penyanyi tu Maman..
Haaaa....tapi yang ni Maman mean sejenis sayur
Mak aku kata ni antara makanan iconic hari raya orang Gemenceh Negeri Sembilan
Mak aku cakap kalau kat Kedah Maman biasanya diproses dijadikan jeruk
Jeruk tu plak mak aku cakap orang makan ngan nasi buat lauk..
Gulai a.k.a Kari Jeruk Maman + Ikan Puyu by nenek...pic by Achik..
Kari Jeruk Maman tu yang dalam mangkuk depan gelas Air Oren tu...
Selain tu jeruk maman tu juga mak aku kata nenek ada masak Kari Jeruk Maman + Ikan.
Minggu lepas pun ada kat Family Group WhatsApp...Achik share pic Kari Jeruk Maman by nenek...
Tapi mak aku Pakcik selalu buat Maman Masak Lemak Cili Padi..
Pakcik orang Pahang..
Achik cakap kalau balik Pahang..
Jeruk Maman adalah salah satu makanan popular kat Pahang
Tapi kat Negeri Sembilan palk maman dijadikan rendang
Hari tu ...rasanya beberapa minggu yang lepas tengok kat Majalah 3...penanaman maman di Gemenceh..
Tapi masa tengok tu ...xdelah amik.pot sangat sebab ingat sayur biasa jew...
Rendang Maman ni sedap
Aku ngan mak aku la kutip makan sayur maman tu..
Kakak xnak..
Kakak kata pahit...
Mmm....memang la ada sikit rasa pahit dia
Tapi pahit tu juz a little bit jew pun..
& sebab sikit yang pahit tu lah rasa dia unik dan sedap
Kalau langsung xde pahit tu dah rasa macam Rendang Kangkung la plak..
Hahahaha
RENDANG MAMAN + MAMAN
1 cekak maman (+-300gm)
½ ekor ayam- potong
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
4 asam keping
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula melaka
1 serai - dikeruk
2 sudu minyak
Bahan Blend
1 cawan cili padi
1 ketul.kunyit segar
2 hiris lengkuas
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut
3. Tambah santan cair,garam,gula dan asam keping
4. Bila kuah mendidih dan ayam.sudah empuk...masukkan santan pekat
5. Masak hingga pekat dan naik minyak
6. Masukkan maman yang sudah dibersihkan baru dimaskkan maman dan hanya dwngan hati - hati sekadar untuk menenggelamkan sayur maman kedalam kuah rendang.
*** JANGAN dikacau terlalu kerap kerana dikhuatiri jus pahit dari sayur akan keluar
Tgis is sayur maman
Mak aku xakap beli kat pasar
Pagi- pagi lepas sahur mak aku kuar hantar kakak gi Bukit Jalil
Masa balik nampak mak aku bawa balik sayur ni
Tapi tengok mak aku x masak pun..
Nampak mak aku terus buat Biskut Raya
Kata mak aku ada lagi 15 balang perlu disiapkan sebelum Isnin...
Dah petang lepas baking baru nampak mak aku kiarkan sayur maman ni
Nampak mak aku patik- petikkan daun dan batangnya..
Mm...masa cium sayur ni yang segar...
Mmmmm...bau dia langsung x sedap..
Bau dia buka busuk macam bangkai atau apa ker...tapi memang bau dia x sedap la
Bila dah masak bau tu tetiba hilang
Yang ada bau rendang jer dan rasa daun tu sedap plak
Mak aku cakap dulu nenek banyak tanam sayur maman kat kebun .
Mak aku kata selalunya nenek akan tanam.sayur maman bila ada kawasan tanah yang di ersihkan dan dibakar..
Kawasan tanah bakar tu mak aku cakap nenek akan tabur biji- biji maman...
So..sayur ni mak aku kata bukanlah ditanam sepokok- sepokok sebaliknya just ditabur macam tanam sayur spinach
Ooooo....baru aku tahu
Bahan blend ni mak aku cakap sepatutnya lebir jwr dalam santan cair dan masak ngan ayam
Tapi ni mak aku cakal tumis dulu sebab nak kasi bau harum
Dah naik minyak baru masukkan ayam
Masuk juga santan cair,garam,asam keping dan masak hingga kuah kering barulah dimasukkan santan pekat
Bila dah naik.minyak semula baru dimasukkan sayur maman
Mak aku kata kena kacau manja- manja je sebab kalau kacau ganas- ganas nanti sayur tu akan mengeluarkan jus yang pahit
Aunty pernah sekali makan rendang ayam + maman ni kawan bawa balik dari NS. Memang ada pahit sikit tapi pahit yang sedaplah, bukan pahit macam ubat jadi boleh layan, hehe.
ReplyDeleteBtw, cuti penggal pertengahan tahun ni memang sepatutnya dua minggu kan. Kebetulan pulak hari raya tahun ini jatuh dalam masa cuti sekolah, kesianlah budak sekolah rugi cuti raya, hahahahaha.. hahahahaha..
Haaaaa...kita gang...
DeleteKiter pun suka jew rendang maman ni..
Abang pun makan jer..
Kakak jer yang cakap x suka sebab pahit..
Ala...pahit sikit jer punnn.Siapa x makan...rugi..rugi..rugi...
Huhuhu..kan rugi raya dalam cuti sekolah.
Tapi mak kiter cakap suka sebab jalan x jem sangat..Kalau jem penat la..
Kiter yang x drive pun rasa penat
Cikbunga ade beli juga dari jiran sebelah...depa org Gemencheh...tapi tak geto makan kaaa plak...sbb rasa lain kan...ade teroeruk dlm peti ais...
ReplyDeleteSis beli rendang ke beli maman..
DeleteKalau boli rondang...frozen jew nanti bawa balik kampung..
Kalau boli sayur maman fresh...nantu pasni kita post jeruk maman..mak kiter ada buat jerul maman juga...tapi masih dalam proses femented..
sis beli rendang ;)
DeleteNanti raya jemput la kiter gi open house..kitwr habiskan rendang tu..hahahaha
DeleteSalam ..
ReplyDeleteDaun maman buat jeruk Dan masuk dalam gulai...atau makan behitu saja dengan cili potong sebagai lauk..
Kalau Yang fresh sedap Di masak gulai..macam mak masak..
Rasa pahit Tu macam rendang daun Puding.. Ada Rasa pahit pahit tapi.sedap...
Haaa...rendang daun puding kiter lum pernah rasa ..
DeleteJeruk maman mak kite buat juga...on proses fermented
Pun sodap
DeleteSaya baru bikin tapi masak dgn itik salai...
Ok dah buat jeruk maman.. sedap so fermentation stage ..tak lama ..dua.tiga Hari dah ok.
ReplyDeleteSalam sis, rendang maman ni memang legend org nogori kan..akak pindah sini baru kenal rendang maman dan dah rasa enaknya rendang maman ni..katanya daun maman ni susah nak jumpa ya?
ReplyDeletesalam sis, letaklah button follow, akk nak follow blog awk tapi tak jumpa button follow..ke awk hide kat celah mana ntah..haha..
ReplyDelete