Tuesday, 28 May 2019

MEE SUP BEBOLA AYAM

Hari Ahad mak aku meneruskan kerja membaking
Abang kerja
Kakak ada iftar ngan kawan- kawan kat Dataran Putrajaya
Seronok la tengok orang ramai iftar kat Dataran Merdeka
Dataran Putrajaya bagai
Tapi tahun ni aku mempishang sendiri
Kelas aku ada jer buat tapi hanya beberapa kerat ner joint..
Puncanya spoil dari organiser si Nopal Anak Bahenol tu la...
Ada ke patut nak buat iftar kelas diajaknya habis kelas lain ..kawan2 dia...boipren gelpren semua..
Itu bukan iftar kelas..
Itu iftar ko sendiri
Sudahnya hampir semua classmate boikot
Termasuk aku..!
Bila tengok IG...semua merungut
Annual iftar yang paling x best
Hahaha..padan muka dia
Padan muka aku...& padan kami semua..!
Ok..ok...sudah..sudah...
Itu cerita dah lepas..
Semua dah ok dah..
Dah janji nak kuar makan sama- sama lepas raya..ganti iftar yang hambar

Ni citer semalam...
Hari Ahad nyer juadah iftar...
Sebab mak aku masih menyiapkan biskut raya  tempahan orang
Maka aku dah cakap ngan mak aku xyah masak special..
Masak Ikan Goreng jer pun dah ok dah
Mak aku cakap nak masak Mee Sup Bebola Ayam



 Specialnya Mee Sup Ayam ni sebab guna homemade Chickenball..
Yer..mak aku buat semdiri bebola ayam ni..
Memang kalau bebola ayam..
Mak aku akan buat sendiri pun...
Untuk masak Mee Sup or untuk masak pasta...

Iftar berdua jer ngan mak aku
Abang iftar ditpat kerja
Kakak keluar iftar kat Dataran Putrajaya
Mmmm...mak aku kasi jer


 Ni la homemade chickenball by mak aku

HOMEMADE CHICKENBALL
2 dada ayam( dada dari seekor ayam)
1 cawan tepung ubi
1 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh garam

1. bersihkan isi ayam dan buang semua kulit serta tulang.
2. Blend isi ayam..Guna blende kering dan guna teknik pulse.Bkend hingga halus
3. Campus isi ayam blend denga  lada sula dan tepung ubi dan uli sebati
4. Bulat- bulatkan & sedia untuk digunakan

Untuk step by step boleh tengok KAT SINI......

                               
 Bebola Ayam siap untuk dimasak sup

CHICKENBALL SOUP


30 biji bebola ayam
1/2 batang carrot
sikit broccoli
1 batang sadri
2 batang daun sup
1 paket cendawan shimeji
3 cawan air
garam & lada sulah

Bahan Tumis
2 sudu minyak
2 ulas bawang putih
1/2 bawang holland,- cincang
2 hiris halia - hiris halus

Cara Masak:

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum..
2. Masukkan 3 cawan air & biar hingga mendidih.
3. Masukkan chicken ball & carrot serta batang sadri.
4. Masak hingga chicken ball timbul.
5. Masukkan semua sayur yang lain & garam serta lada sulah.
6. Masak sekejap hingga sayur lembut & siap...


 Siap.seperiuk Chickenball Soup
Ready untuk.makan ngan mee
Nak sedap mak aku cakapnmasukkan mee dalam tu dan biar mendidih baru sedap
Pastu tambah la daun sup..bawang goreng dan limau
Jangan lupa Samval Kicap
Aummmmm


 Ni mee yang mak aku guna
Mre Gardenia
Tapi mee ni rasa keras sikit la
Kena rebus lama


Nama lain untuk Mee Sup ni ialah ..
Mee Sup Patuh Syariah...
Hahahaha....ingat lagi tak citer Nur 2
Ustaz Hamadi....
Hahahaha....

4 comments:

  1. Nopal Anak Bahenol Tu Nama orang ke?
    Nopal Tu cactus punya jenis..

    Oh btw Nama Sayur Bayam...in English amaranth.
    Bayam hijau Dan pink...dua dua dipanggil amaranth. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si Nopal tukat Indon sana nunn...hahaha
      Pinjan nama si Nopal

      Ooo...ingatkan bayam nama spinach...
      Anyway TQ info

      Delete
  2. Ya Allahhhh rajinnya mak Cella. Dalam pada wat sekut raya siap 30 bebola ayam. Kalau 2 keping dada ayam bleh dapat 30 biji, kira byklah tu, kalau beli dahlah mahal, kan. Aunty tak pnh beli bebola ayam, kalau bebola daging mmg salu beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...kalau bebeola ayam memang mak kiter buat sendiri.
      Tapi kalau bebola.daging memang beli bebeola Ramly..
      Tak pernah lagi nampak maknkiter buat bebola daging..guna readymade adalah...
      Anyway selamat berpuasa..selamat bersahur..selamat beriftar...

      Selamat Hari Raya xmo wish lagi...awai lagi..hihihi

      Delete