Sunday 5 May 2019

HOMEMADE PANCAKE- SARAPAN TERAKHIR SEBELUM RAMADHAN

Pancake panas
Sarapan terakhir sebwlum Ramadahan 1440 tiba
Sedapnyaaaa....
Breakfast Hot Cake
With a cup of hot tea...
Aummmmm,.....


Lemak dari butter
Manis dari honey...

Dari minggu lepas aku request nak pancake
Minggu lepas hari Isnin kan hantar kakak sebelum subuh
Pastu singgah b/ fast kat McD
Teringin nak makan McD nyer pancake
Tapi nak juga Mc Muffin..
Haaa...sudahnnya deside order McMuffin sebab pankcake leh request kat mak aku...
Sebab mak aku memang selalu masak pan cake pun...
Mc Muffin pun maknaku pernah jer homemade macam ....
HOMADE ENGLISH MUFFIN ...kat sini



Hot cake with honey & orange marmelade
Pun sedap
Mak aku cakap kalau ikut tradisi orang Inggeria mereka serve  pancake ni dengan Maple Syrup
Maple Syrup tu pernah tengok kat supermarket
Nampak dalam botol macam honey yang cair jer
Tapi mahal giler...!
Kata mak aku Maple Syrup tu diambil dari cairan yang keluar dari batang pokok maple..
Kira macam kat Malaysia ni macam amik nira nipah or nira kelapa la agaknya...
Kotttt.....!
Hahahaha....



PANCAKE....mak 
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek ( self raising flour)
2 sudu gula
1/4 camt garam halus
1 cawan susu + sikit air
2 biji telur
2 sudu butter

** jikan tiada tepung kek- boleh ganti dengan tepung biasa + 1 sudu teh baking powder

1.  Campur tepung gandum & tepung kek..
2. Ramas2kan butter dengan tepung.Rupa dia macam breadcrumb
3. Bubuh gula,garam & gaul.
4.  Buat lubang pada tepung tu & pecahkan telur.
5. Tambah susu & kacau rata2..Kalau terlalu pekat tambah lagi sikit susu @ air biasa
6. Panaskan pan kecil dan biar swdshana panas.( jangan terlalu panas)
7. Tuang sesenduk  batter ke dalam pan.
8. Bila nampak buih2 dipermukaan kuih pecah dan nampak permykaan kering menandakan kuih sudah masak

**tips untyk dapatkan warna crust pancake tang cantik -
- JANGAN sapu minyak @ butter pada pan.
- Pan JANGAN terlalu panas

Tepung digaul dan ras bersama butter hingga jadi breadcrumb

- Buat lubang dan masukkan gula,garam


Pecahkan telur


Tuangkan susu


Gaul dan kacau hingga dapat batter yang sederhana pekat..
Jika terlalu pekat + lagi susu @ air


Panaskan pan
Masukkan sesenduk batter
Bila permukaan berbuih dan buihnya pecah menandakan kuih sudah masak
Untuk step by step yang lebih jelas boleh tengok
HOMEMADE PANCAKE ....kat sini




Serve with butter,honey or jam & hot tea

3 comments:

  1. Dekat mana beli honey &jem yg dalam pack kecil tu?

    ReplyDelete
  2. Dekat mana beli honey &jem yg dalam pack kecil tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Supermarket ada jer...
      Tengok bahagian butter ..cheese..yoguard semua tu..
      Ni beli kat Hero Market

      Delete