Tuesday 28 May 2019

DAGING BLACK PEPPER DENGAN BROCCOLI

Daging Black Pepper Dengan Broccoli
Dah dekat 2 minggu dalam folder
Baru tingat nak publish hari ni
Hehehehe....


Daging Black Pepper Dengan Broccoli ni
Mak aku masak untuk iftar hari apa ntaj
Tapi dah dekat 2 minggu la
Haaaa....
Masa ni iftar mgan mak aku jer
Kakak iftar kat luar
Mak aku masak sempoi jer sebab makan berdua jer ngan mak aku...
Lauk Daging Black Pepper ni untuk aku

DAGING BLACK PEPPER DENGAN BROCCOLI
250 gm daging - perap 1/2 jam  dengan bahan tumbuk
1 broccoli - saiz kecil
1 carrot - kecil
1 cili merah
1/2 bawang besar
2 sudu minyak
1/2 sudu teh tepung ubi+ 1/4 air
Bahan tumbuk
1 sudu teh garam
1 sudubteh lada hitam biji
2 bawang putih
2 hiris halia
1 sudu sos tiram

1. Ceraikan kelopak broccoli serta carrot  dan celur air mendidih 2 minit dan rendam air sejuk
2. Panas minyak dan tumis daging perap dengan bahan tumbuk
3. Jika daging belum lembut + sikit air dan masak hingga daging empuk
4. Tambah bawang,cili,broccoli rebus dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa
6. Tambah air tepung ubi dan kacau cepat2 .Matikan api




Ni dah x ingat lauk apa...
Lupa nak noted dalam draff


Ikan rebus goreng
Laum fav mak aku


Sambal Pauh Kelantan
Mak aku cakap ni makanan orang Kelantan..
Aku x makan pun
Mak aku cakap.sedap


Buah mangga a.k.a mempelam.
Ni SV kakak yang bagi..
Kakak tu huntong jer
Ramai jer orang yang baik ngan dia
Mak aku cakap orang Kelantan call buah Pauh
Sebab tu namanya Sambal Pauh
Mak aku kata kat Kelantan xde buah mempelam
Yang ada hanya buah pauh
Naper xde...?
Mmm....sebab susah nak sebut mempelam kalau kat Kelantan...
hehehehehehe....

No comments:

Post a Comment