Tuesday, 28 April 2020

JUADAH IFTAR HARI KE-4 RAMADHAN 2020-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVOD 19

Juadah hari ke-4  Ramadhan 1441
27 April 2020
Hari ke 41 Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19..

Juadah iftar hari ke-4
Masa ni baru siap masak.
Aku tolong mak aku masak
Setiap hari aku akan tolong waktu petang
Tapi time sahur aku malas nak bangun awal.
Tunggu mak aku kejut baru bangun🤭
Selalu bangun jer, abang dah siap amikkan air & dah tunggu nak makan.
Abang akan duduk sebelah kakak
Kakak makan x banyak
Selalu kalau  mak aku isi banyak
Kakak akan longgok kat pinggan abang
Abang pun redho jerrr🤣

Menu hari Isnin;

1. Nasi Putih
2. Kari Kepala Ikan
3. Sambal Isi Ayam + Kentang
4. Ikan Goreng
5. Lepat Pisang
6. Karipap
7. Teh Lemon Panas & Air Kosong


1. KARI KEPALA IKAN + TERUNG TELUNJUK



3. SAMBAL ISI AYAM+ KENTANG



4.  IKAN GORENG
Actually iakn ni maknaku cakap
Beli kepala ikan
Kepala masak kari
Isinya digoreng
Sekeping jer


5. LEPAT PIASANG TEPUNG BERAS


6. KARIPAP
Karipap frozen jer
Mak aku beli banyak masa panoc buying haribtu
Hahahaha.. So makan jer lah
Macam2 brand ada
Ada yang sangat sedap
Ada yang sedap jer
Ada yang x berapa sedap
Ada yang memang x sedap
Yang ni kategori sedap jer...

Teh O Lemon Panas
Tahun ni sejak  puasa belum minum ais
Xde Air Tembikai
Nanti kalau nenek tanya aku nak report mak aku lum buat air tembikai
Biar nenek marah mak aku🤣
Tapi sekarang mana boleh suka-suka nak keluar beli barang
Dah x macam dulu😔
Sib baik juga hanya Move Control Order jer
Masih boleh keluar beli barang makanan
Kalau total lockdown..???

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Kalau total lockdown makan lah apa ada. Kalau jkm hantar supply dapat lah sardin Dan beras.

    If not makan nasi goreng je.
    Sebab day Ada org hilang kerja Dan takde gaji nak beli makanan after a month of lockdown...so makan nasi kosong atau roti kosong.
    Atau ada lebih sikit pasta.

    Kat sini Yang mana kluarga tak mampu, anak anak Tu cikgu kat sekolah usaha hantar Kan makanan..kat rumah. Makanan dikumpul Dari orang ramai.

    Anak anak kat sini ramai yg takdapat decent meals sbb lockdown and takleh gi skolah.
    Kat skolah lah mereka dapat makanan yg cikgu usahakan dapat dari.derma Dan mereka kumpulkan sesama sendiri...pass Hari biasa mereka usahakan Dan masak Di kantin..

    Bersyukurlah negara Kita Masih hijau. Belum merah lagi.

    Merah tu berangan nak takluk dunia .. tapi rakyat dibeda bedakan. Medical tak cover. Discrimination Dalam wilayah negara mereka ...utk free movement Dan bekerja diibukota
    Negara merah.

    Anyway..kita Rasa Kita terperuk teruk... tapi kurang kurang boleh hidup Dan makan..


    Selamat berpuasa..



    ReplyDelete
    Replies
    1. الحمدالله...
      Negara kita masih beruntung diberi rezeki oleh الله hingga rakyat negara lain juga ramai yang datang mencari rezeki di sini. Kiter masih ingat cerota orang Arab cakap Malaysia untung sebab mempunyai waktu mustajab doa sepanjang tahun kerana hujan sepanjang tahun. Malaysia subur hingga jika tongkat ditanam akan tumbuh menjadi pokok. Sedangkan dinegara mereka pokok ditanam akan menjadi tongkat

      Delete
  3. bnyknya tuuu... Saya pun Alhamdulillah nasib baik isteri suka masak. dapat la makan sedap sikit. hehe

    sama2 Doa semua berjalan lancar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. الحمدالله...
      Syukur الله masih sayangkan kita dengan memberi rezeki yang melimpah(tiba-tiba jadi sopan🤭)
      Sebab tengok kat blog bro muka macam UEL yang selalu bantu orang susah tu..
      Syukur sebab mak kiter memang masak setiap hari taknkira Ramadhan @ bulan lain termasuk bekal setiap hari dari sekolah rendah hingga habis sekolah menengah pun.Apapun semoga misibah corona virus akan berakhir & dgantikan rahmat

      Delete
  4. Syukur Alhamdulillah....negara kita mewah dengan makanan...Aamiiin3x YaaRobbal Aalamiinn
    ..

    ReplyDelete