Bubur Biji Nangka Bersagu
Haaaaa... Semua pic dalam bekas besar ni jer
Xde pic dalam mangkuk
Memang lupa nak snap
Sebab sedar-sedar dah azan x sempat nak snap pic bubur ni dalam mangkuk
Ingat lepas berbuka la nak isi dalam mangkuk & snap
Sekali masa iftar tu memang isi dalam mangkuk
Tapi trus srupp....sruppp
Lupa nak snap juga
Mmm.. Nantilah waktu 2nd round nantilah isi dalam mangkuk & snap pic
Lagi pun mak aku belum makan bubur ni
Mak aku cakap nak makan lepas terawikh
Pun lupa juga..
Hahaha.. xde lah pic dalam mangkuk
Bubur Biji Nangka Bersagu ni versi mak aku
Kalau versi aku kuahnya x la pekat macam mak aku
Haaaaa.... Versi aku baru jer aku BUAT BUBUR BUTIR NANGKA... kat sini
BUBUR BIJI NANGKA BERSAGU. .versi mak aku
2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan + siit pewarna hijau
1 kotak kecil santan
1 pandan
1 sudu besar sagu biji- rendam 15 minit
1/4 cawan gula
1/4 cawan gula perang
1 sudu teh garam halus
2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan + siit pewarna hijau
1 kotak kecil santan
1 pandan
1 sudu besar sagu biji- rendam 15 minit
1/4 cawan gula
1/4 cawan gula perang
1 sudu teh garam halus
1. Uli teoung pulut bersama air pandan. Masukkan air pandan sedikit demi sedikit hingga menjadi seperti play dough. Adjust air.
2. Masak 4 cawan air hingga mendidih.Masukkan bebola yang digentel dan rebus sehingga timbul.
Terus masukkan sagu biji yang sudah direndam ke dalam air mendidih berisi bebola durian dan kacau hingga sagu jernih.
3. Masukkan garam,gula pasir,gula perang dan akhir sekali masukkan santan kotak dan terus kecilka api dan kacau supaya santa tidak pecah. Jika terlalu pekat..tambah sedikit air panas
4. Sesuaikan rasa dan matikan api.Boleh dihidangkan panas atau sejuk
2. Masak 4 cawan air hingga mendidih.Masukkan bebola yang digentel dan rebus sehingga timbul.
Terus masukkan sagu biji yang sudah direndam ke dalam air mendidih berisi bebola durian dan kacau hingga sagu jernih.
3. Masukkan garam,gula pasir,gula perang dan akhir sekali masukkan santan kotak dan terus kecilka api dan kacau supaya santa tidak pecah. Jika terlalu pekat..tambah sedikit air panas
4. Sesuaikan rasa dan matikan api.Boleh dihidangkan panas atau sejuk
Ingat Kan bila sebut bubur butir nangka real nangka. Cam Siam buat guna santan..
ReplyDeleteHeee.. Samer gak mcm Basak Berendam.. Mana ada guna badak pun 🤣🤣🤣🤣🤣
DeleteMmmm cam sedap pulak kalau makan badak berendam.. Dah lama mak kiter x buat😁😁
...kalau real badak sure tak tertelan. Atau puteri Mandi.. air mandi😵😵🤔
ReplyDelete