Friday 10 April 2020

SOTO MADURA SEDAP - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (24)

24 hari dalam Perintah Kawalan Pergerakan
Aku rasakan seperti 24 hari berpuasa di bulan Ramadhan..
Sebab sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni aku banyak berpuasa terutama Isnin & Khamis
Kalau aku x puasa pun, mak aku & kakak akan berpuasa..
Hampir setiap hari akan ada jer yang berpuasa.
Setiap maghrib memang semua akan berkumpul di meja makan.
Yang puasa akan iftar
Yang x puasa kira dinner..
Bila bangun sahur pun memang akan dengar jer bunyi blender, bunyi lesung tumbuk & bunyi serta bau orang masak. Kata mak aku ramai jer orang bersahur & berpuasa setiap hari.
Mesti ada yang puasa ganti & mesrinada yang puasa sunat Sya'ban

Ni mak aku masak Soto Madura ssmalam untuk iftar
Mak aku ngan kakak puasa..
Tapi baru waktu asar mak aku dah ajak semua makan..
Eh, ni azan asar ke azan maghrib nih?
Rupanya mak aku cakap dua2 x sempat habiskan puasa sampai maghrib
Mak aku cakap hanya sempat sampai zuhur jer
Kakak plak baru nak sampai asar dah terbatal puasa juga..
Sama-sama mengibarkan "Bendera Merah"
, 🤭🤭🤭
Kakak la ralat sebab dah petang.
Tapi redho jer lah..
Jom, pakat makan Soto Madura
Hahaha



Makanlah Soto Madura ni ketika Azan Asar
Nasi impit pun belum sempat sejuk
Sebab nasi impit baru rebus waktu tengahari sebab plan nak makan waktu iftar..
Untuk lunch aku ngan abang, mak aku dah masakkan roti naan


Soto Madura ni sadap sangat tau
Dah lama mak aku x masak Soto Madura
Dulu mak aku selalu masak  Soto Madura sebab soto ni fav semua
Abang kakak mak aku & aku memang semua suka Soto Madura ni
Campur Sambal Kicap, perah limau
Pergh... Berpeluh ooooo


Tapi aku, kakak & abang x suka kacang

Pinggam mak aku la kalau ada kacang ni
Penuh daun-daun ulaman

Nasi Impit ni aku yang buat tau
Haaaa... Jangan x tau aku dah pandai masak nasi impit
Tapi tu la.... Takde la plak pic masa tengah buat nasi impit
Boleh termiss plak nak snap pic tu
Mak aku cakap stok Ketupat Adabi tinggal 1 pack jer lagi..
Sekarang kat Speedmart, kat Hero & kedai2 sekitar sini dah xde stok Ketupat Segera
Adabi ke, Nona ke, Faiza ke memang xde atok sebab masa panic buying hari tu semua stok clear
Lepas 2 minggu pun mak aku cakap dah cari kat kedai masa keluar minggu lepas tapi memang xde.
1 bungkus yang ada ninpun maknaku cakap stol sebelum PKP lagi ni
Kata mak aku yang ni kena simpan standby untuk raya
Sebab kita x tahu raya nanti mungkin masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan lagi.
Kalau macam tu, mak aku cakap nanti mesti kalau ada stok kat kedai or pasaeaya pun mesti jadi rebutan.
So, stok yang ada mak aku cakap standby untuk raya.
Nak makan untuk Soto Madura ni mak aku ajar back to basic..
Aku ingatkan mak aku nak tunjuk nasi impit yang kena tindih dengan lesung batu tu🤣
Sebab aku pernah tengok cara buat nasi impit macam tu.
Rupanya mak aku ajar buat dalam plastik.
Guna plastik bungkus makanan tu...
Isi beras separuh penuh & stapler kat atas ya
Tapi sebab dah merata cari stapler x jumpa
Mak aku jahit atasnya🤣🤣
Pastu aku akan cucuk2 plastik dengan garfu supaya masa rebus air dapat masuk & nasi dalam plastik akan masak.
Pastu rebus & angkat & sejukkan
Bukan semudah tu
Sebab kena rebus 2 jam dalam rice cooker sambil kena tambah air panas jika airnya dah mula surut.
Kena balik-balikkan supaya semua masak sekata & xde yang kemek.
Haaaaa... I dah tau masak nasi impit tau..

Kuah Soto Madura mak aku la yang masak
Heeee....


SOTO MADURA....
Nasi Impit /Ketupat nasi
Kuah;
1/2 ekor ayam
1 kotak kecik  santan kotak
minyak masak
garam,gula

Bahan blend:
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 ketul kunyit- mak aku kata serbuk pun...bole
1 bungkus rempah sup serbuk
1 btg serai

Bahan Tumis:
1 batang kayu amnis
7 bunga cengkih
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1/2 biji buah pala
10 biji lada hitam

Bahan Tabur/Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis
isi ayam goreng

Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti.


1. Blend semua bawang2,halia,kunyit  bersama rempah sup...
2. Panas minyak & tumis semua bahan blend
3.Bila dh naik minyak..masuk kaki ayam.. kalau guna ayam ..masukkan isi ayam...Bila isi ayam dh masak angkat & goreng.pastu koyak2 isi ayam tu tabur atas soto...
4. Masuk 5 cawan air & serai..biar didih..
5. Masuk plak garam,gula &  1 cawan santan
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit & bahan lain 

Step by step ada dalam old post
SOTO MADURA.... kat sini....


Isi ayam. Goreng


Taugeh xde
Kobis hiris halus, daun sup, limau, kacang


Sambal Kicap

Makan.....

8 comments:

  1. Kita Suka pakai ayàm pencen,tapi ISI tarak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ayam pencem kiter suka kulit dia sedap krup krup krup

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Ayam pencen rebus buat rendang atau masak lemak. Ayam Dan Benda dah naik rega. Kedai kedai runcit ambil kesempatan. Gomen here tonggang langgang.
      No money..so kelamkabut.

      Delete
    4. Betul..
      Hari ni mak kiter kuar beli stok barang makanan untuk seminggu..
      Mak kiter cakap rm250 boleh barang sikit jerk

      Delete
  2. Org kat Wuhan dah komplen lockdown tak boleh bayar sewa kedai. No income. Some said harga sayur five times. And soon out of cash to buy food. That is not the only place.other countries and nations to. Some here already at risks of losingpiuk nasi

    So memang mesti utk kenyang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu..
      Hope Malaysia x sampai macam tu la..
      Tadi cell nenek, nenek cakap kat Kedah makanan banyak & murah coz orang terpaksa jual murah-murah sebab x boleh hantar tempat lain. Petani terpaksa jual murah

      Delete
  3. YG duduk Bandar yg kena bayar Mahal sayur Segar.

    Org selatan makan Soto tabur kacang goreng Dan suu hun.goreng

    ReplyDelete