Untuk iftar kakak & dinner aku ngan abang mak aku dah masak spaghetti
Tapi mak aku kan x suka bolognese..
Mak aku tetap nak makan nasi untuk iftar
Ikan Lengat Masak Taucu..
Aku tengok jer
Tak makan pun sebab lebih suka spaghtti lagi la dari masak taucu ikan ni😅
Mak aku cakap dah guna ikan lengat
Sebab ikan lengat masih ada
Haaaaa... Kan dah cakap sepanjang minggu la menu ikan lengat..
Ikan Lengat Goreng
Nasi Goreng Ikan Lengat
Sambal Belacan Picit Ikan lengat
Kari Ikan Lengat
Laksa Ikan Lengat
Taucu Ikan Lengat
Pasni x tau la apa plak menu dari ikan lengat tu
Eh, hari tu maknaku kata x jumpa taucu Bilal ni
Hari tu masa masak BILIS GORENG MASAK TAUCU PEDAS.. kat sini mak aku kata cari taucu Bilal xde..
Ni kan dah ada plak
Mmmm mak aku cakap jumpa orang jual kat pasar masa beli PETAI MAHAL... kat sini
Betul la kata maka aku
Taucu Bilal ni ada whole kacang dia
Kalau tau hari tu bentuk pes xde rupa kacang
TAUCU IKAN LENGAT
2 ekor ikan lengat - goreng garing
1bungkus taucu (1 sudu besar)
½batang timun - belah buang biji d potong jejari
½ sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh pea asam jawa +½cawan air
Minyak
2 ekor ikan lengat - goreng garing
1bungkus taucu (1 sudu besar)
½batang timun - belah buang biji d potong jejari
½ sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh pea asam jawa +½cawan air
Minyak
Bahan Tumis:
1 labu bawang besar - hiris
3 bawang putih - cincang
1 ketul halia muda- racik jejari halus
1 cili merah - belah
10 cili padi hijau - belah
1 labu bawang besar - hiris
3 bawang putih - cincang
1 ketul halia muda- racik jejari halus
1 cili merah - belah
10 cili padi hijau - belah
1. Goreng ikan hingga garing. Angkat
2. Panaskan 3 sudu minyak & tumis bahan tutumis hingga harum
3. Masukkan taucu & goreng sekejap hingga sebati
4. Masukkan ikan, air asm jawa, garam & gula.
5. Masukkan juga timun & masak hingga mendidih. Jika suka kuah lebih boleh tambah sikit lagi air
6. Sesuaikan rasa & matikan api
2. Panaskan 3 sudu minyak & tumis bahan tutumis hingga harum
3. Masukkan taucu & goreng sekejap hingga sebati
4. Masukkan ikan, air asm jawa, garam & gula.
5. Masukkan juga timun & masak hingga mendidih. Jika suka kuah lebih boleh tambah sikit lagi air
6. Sesuaikan rasa & matikan api
Ikan Lengat Goreng
Pun lauk mak aku ni
Tempe Goreng
Ni lauk kakak
Tapi kakak x makan nasi
Sebab dah makan spaghetti bolognese
No comments:
Post a Comment