Monday 13 April 2020

ASAM PEDAS SARDIN + BENDI - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID 19 (DAY 26)

Masuk day 27 dah Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19..
Dah hari Isnin memang niat nak puasa.
Jumaat minggu depan in sha الله kita akan sambut Ramadhan dalam Perintah Kawalan Pergerakan.
Rasanya dah boleh terima keadaan
Sebab sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni pun ramai dah latih diri berpuasa.
Aku yang sesangat jarang puasa sunat  pun dah berjinak-jinak puasa setiap Isnin d Khamis..
Selalu puasa sunat yang pernah buat hanya puasa sunat Syawal.. Puasa 6 & puasa suna Arafah iaitu sehari sebelum Raya Haji..
Itupun boleh kira ngan jari tangan pun x
habis🤭
Tapi aku cuba untuk jadi lebjh baik


Semalam hari Ahad mak aku masak Asam pedas lagi..
Lagi...
Sebab hari Sabtu mak aku dah masak Asam Pedas Ikan Mayong
Tapi Asam Pedas Ikan Mayong sahaja whitout bendi..
No lady's fingers
Hahaha... Yer ker jari pompuan tajam macam bendi..
Naper x panggil jer ghost fingers🤣🤣


Asam Pedas Sardin + Bendi
Lauk lunch semalam.
Tapi hanya aku ngan mak aku makan nasi
Itupun mak aku suapkan.
Heeee...
Sebab aku suka kalau mak aku suap..
Sedap dia lahen macciam ooo
Hanya aku yang mak aku selalu suap
Takkan nak suap abang,
Peliks arr plak..
Kikikiki
Kakak..???
Kakak mesti xnak
Kakak tu lain macam skit..
Bekas air pun dia xkan share
Setiap makan kakak ada botol air dia sendiri..
Abang xnak makan nasi..
Abang makan lempeng dari pagi sampai tengahari...
Petang makan roti.
Tadi untuk lunch plak mak aku bjat Pisang Goreng Cicah Sambal Kicap
Mak aku cakap esok semua kena makan nasi goreng
Sebab nasi banyak x berusik
Hanya aku ngan mak aku yang makan nasi
Kakak yang suka asam pedas pun, xmakan nasi.
Lempeng pun x makan
Puasa pun bukan..
Mmmm.. ok.. ok...
Jangan bz body..
Tapi nak cakap Asam pedas ni sedap
That all...


ASAM PEDAS SARDIN + BENDI
1 tin sardin
10batang bendi
4 sudu minyak
1sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 tangkai daun kesum
1 serai- ketuk
Bahan Blend:
15 cili kering- rebus
½bawang besar
3 bawang putih
2 hiris lengkuas
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
2. Masak hingga naik minyak
3.Masukkan air adam jawa, garam dan sikit gula.
4. Bila mendidih baru masukkan bendi dan sardin bersama sosnya.
6. Perlahankan api dan masak dengan api perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
7.Sesuaikan rasa.
Tapi untuk sahur aku dah request nak nugget & susu jer..

1 comment:

  1. Very nice.. tambah kalau Ada ulam Dan ikan masin.

    ReplyDelete