Pukul 2 nak tunggu bapa Dafi buat PC pasal Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19
Pukul 5 petang akan tunggu Dr Noor Hisyam laporkan pasal kes Covid-19.
Semua akan berdebar..tunggu berapa kes sembuh, berapa kes baru & berapa kematian.
الحمدالله... Minggu ni kes dah menurun.
Harap-harap wabak covid 19 akan berakhir.
Mak aku masak lauk Telur Masak Kicap + Suhun..
Tahun ini memang tahun paling banyak makan telur terutama sejak Perintah Kawalan pergerakan-Covid 19 ni
Dolu mak aku x pernah beli telur tray besar kecuali untuk buah tempahan biskut raya memang beli banyak la
Kalau hari lain just beli telur x lebih 10 biji
Jarang makan lauk telur kecuali telur tu nak masak kuih @ sandwich
Tapi masa terjebak panic buying mak aku boleh borong telur 100 biji.
3 tray besar & 1 tray kecik
Tak muat peti ais..
Minggu lepas yang kat luar peti ais ada yang dah rosak & busuk..
Now tinggal lagi sikit jer dalam peti ais
Sekarang telur dah jadi stok penting kat rumah
Mak aku cakap mostly rumah memang akan ada stok telur.
Dah jadi makanan penting sebagai lauk
TELUR MASAK KICAP CAMPUR SUHUN
5 biji telur
1/2 cekak suhun- rendam kembang
1/2 bawang besar- hiris
1/2 asam keping
1 cili merah-hiris
1/2 cawan kicap
1 sudu teh garam
2 bawang putih
2 hiris halia
2 sudu teh rempah masak kicap ikan/ ayam
minyak
1/2 cekak suhun- rendam kembang
1/2 bawang besar- hiris
1/2 asam keping
1 cili merah-hiris
1/2 cawan kicap
1 sudu teh garam
2 bawang putih
2 hiris halia
2 sudu teh rempah masak kicap ikan/ ayam
minyak
1. Goreng telur mata
2. Tinggalkan minyak anggaran 3 sudu dan tumis halia dan dan bawang putih.
3. Masukkan banncuhan rempah masak kicap yang dibancuh dengan 1 cawan air
4. Tambah asam keping,garam dan kicap.
5. Bila mendidih masukkan telur mata dan suhun.
6. Tambah bawang,cili dan biar mendidih sekejap
7. Sesuaikan rasa
2. Tinggalkan minyak anggaran 3 sudu dan tumis halia dan dan bawang putih.
3. Masukkan banncuhan rempah masak kicap yang dibancuh dengan 1 cawan air
4. Tambah asam keping,garam dan kicap.
5. Bila mendidih masukkan telur mata dan suhun.
6. Tambah bawang,cili dan biar mendidih sekejap
7. Sesuaikan rasa
Ada Ikan Lengat Goreng
Stok ikan lengat minggu lepas
Minggu ni xde stok ikan
Sebab pasar borong KL tutup PKPD
Actually Telur Masak Kicap Suhun tu sebab aku ngan abang x minat lauk Gulai Pisang ni
Gulai Pisang ni mak aku jer makan
We all makan lauk Telur Masak Kicap Suhun & Ikan Lengat Goreng jer.
Next time suruh mak rendam Dalam garam..atau pecah masuk dlm plastic .. sumbat Dalam freezer. Dan rebus hard boil egg. Then busy cuka Dan garam camput air. Kdian
ReplyDeletePickle Kan telur Tu. Back flavour legal jintan ketumbar daun Kari chili Kering bawang putih..
Legal Dalam jar. Bila nak makan kluarkan.
Telur rebus. Tu bleh goreng Kering.,
Google pickle egg.
Telur ayam pun boleh buat telur masin ke..
DeleteMak kiter cakap twlur masin tu tekur itik..
Mmm... Google ada jumpa telur masin guna telur ayam..
Boleh soh mak kkter try ni..
Kalau kiter try sendiri, afak-agal jadi x..
Heee
Omputih pickles eggs utk kegunaan winter. Zaman Dulu..Kala.
ReplyDeleteSebab winter kalau sejuk sangat ayam tak bertelur.
https://youtu.be/VhvGggGnQtg
ReplyDelete