Mak aku masak Gulai Ikan Kering + Pisang
Hari ni awal-awal lagi mak aku dah masak lauk..
Nasi goreng pun ada untuk breakfast.
Tapi aku nak makan roti cream jer..
Malas nak makan nasi goreng
Sebab nanti lunch nak makan nasi lagi
GULAI PISANG MUDA DENGAN IKAN HARUAN KERING ..mak aku
1 sikat pisang lemak manis muda
4 keping ikan masin
1 asam keping
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
1 sikat pisang lemak manis muda
4 keping ikan masin
1 asam keping
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk:
10 biji cili padi
1 ketul kunyit sebesar ibu jari
10 biji cili padi
1 ketul kunyit sebesar ibu jari
1. Siat kulit pisang dan ambil semula kulit yang dah siat tu
2. Pisang dan kulitnya direndam dalam air bercampur garam utuk elakkan pisang jadi hitam
3. Campurkan santan cair dengan bah tumbuk dan juga pidang bersama ikan haruan kering.
4. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan asam keping
5. Bila pisang sudah empuk tambah santan pekat & biar mendidih sekali lagi. Bila agak pekat sesuaikan rasa
Kata mak aku kat pasar xde ikan
Hanya ada ayam, daging & ikan air tawar sahaja..
Itupun mak aku kata hanya sejenis ikan iaitu ikan tongsan sahaja
Mak aku cakap x beli pun.
Mmm aku x kenal ikan tongsan
Patut la mak aku hanya bawa sikit jer barang masa kuar pasar..
Aku ikut sekali sebab gi klinik
Tapi masa mak aku gi pasar
Aku hanya tunggu dalam kereta..
Mak aku cakap sayur semua pun xde..
Pasar sunyi
Hanya ada beberapa orang penjual
Pastu gerak gi Hero.
Manusia ramai x jadi singgah.
Tapi abang kata info dari kawan abang..
Kat Hero pun xde ikan
Pusing gi Pasar Segar..
Tengok mak aku geleng kepala juga
Ikan xde
Sayur xde
Hanya ada ayam & daging sahaja
Naper ek???
Dapat info.. Rupanya sebab Pasar Borong KL kat Selayang kena PKPD
Tutup sepenuhnya
Semua pasar kecil & kedai x dapat stok ikan & sayur..
Mak aku hanya beli ayam & pisang muda jer nak jadikan lauk
Tak tahu sampai bila pasar borong tu kena PKPD
Makan jer la ikan kering
Ikan lering baruan ni mak aku cakap selongkar dalam peti ais
Ikan yang fak tahu bila
Tapi yang pasti ikan haruan yang nenek bagi la
Cili padi tumbuk dengan kunyit segar
Pisang dah disiat & di siang
Haaa... aku dah tahu siat tu apa
Siat tu buang kulit nipis
Gulai Ikan Kering + Pisang
Sedapnya ..makan dgn sambal belacan atau ikan goreng atau ikan masin. Best
ReplyDeleteHeee...nantilah.. 10 tahun lagi mungkin kiter akan suka. 🤣
DeleteAnyway... Selamat Berpuasa esok.