Sunday, 31 January 2021

LEMPENG HAMPAS ALMOND

Hari ini kesibukan sebab semua kerja buat tanpa perancangan yang betul. Semua kerja jadi lembab. 

Pagi masak Lempeng Hampas Almod. Semalam kan buat susu almond. Hampasnya tidak dibazirkan. Sayang sebab almond mahal. Lagipun hampasnya banyak fiber. 


Maka malam tadi lagi saya plan nak masak lempeng ni. Dah siap adun tepungnya. Tapi semua kekenyangan sebab makan nasi lewat petang. Adah & abangnya pun balik kerja hampir serentak. Terus saya panaskan nasi & lauk & pukul 6.30 semua dinner nasi. Adunan yang dah dibancuh saya tutup dengan plastic cling & simpan dalam peti ais. Jimat dah untuk sarapan dah ada menu


Maka pagi ni sarapan lempeng hampas almond ni la. Saya buat ala lempeng korea tu


Hampas almond, sisa buat susu almond semalam


Adunannya ikut adunan lempeng ala Korea, cuma tambah hampas almond. Udang pun tak ada, ganti ikan bilis sahaja. 

LEMPENG HAMPAS ALMOND
2 cawan tepung gandum
½ cawan hampas almond
1½ cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan udang/ganti ikan bilis
1/2 cawan kucai potong
2 biji cili api merah
minyak
1. Campur tepung gandum dan hampas
2. Gaul bersama garam dan bancuh dengan air.
3. Tambah kucai,cili potong, udang dan telur.
4. Biarkan 15 minit supaya adunan sebati
5. Panaskan 1 sudu minyak dalam pan/kuali.
6. Tuang 1 senduk penuh batter
7. Masak hingga nampak garing bawahnya dan terbalikkan.
8. Masak kedua2 belah hingga garing
9. Hidangkan bersama sos kicap



Siap melempeng. Dapat la 8 keping

SOS KICAP
1/2 cawan kicap cair
2 cili api merah- cincang halus
1 sudu teh gula
1 sudu besar cuka
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 helai daun kucai- cincang halus
- Campur  semua bahan dan sesuaikan rasanya.


Dapat la sorang 2 keping. 


5 comments: