Hari ini kesibukan sebab semua kerja buat tanpa perancangan yang betul. Semua kerja jadi lembab.
Pagi masak Lempeng Hampas Almod. Semalam kan buat susu almond. Hampasnya tidak dibazirkan. Sayang sebab almond mahal. Lagipun hampasnya banyak fiber.Maka pagi ni sarapan lempeng hampas almond ni la. Saya buat ala lempeng korea tu
Hampas almond, sisa buat susu almond semalam
Adunannya ikut adunan lempeng ala Korea, cuma tambah hampas almond. Udang pun tak ada, ganti ikan bilis sahaja.
LEMPENG HAMPAS ALMOND
2 cawan tepung gandum
½ cawan hampas almond
1½ cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan udang/ganti ikan bilis
1/2 cawan kucai potong
2 biji cili api merah
minyak
1. Campur tepung gandum dan hampas
2. Gaul bersama garam dan bancuh dengan air.
3. Tambah kucai,cili potong, udang dan telur.
4. Biarkan 15 minit supaya adunan sebati
5. Panaskan 1 sudu minyak dalam pan/kuali.
6. Tuang 1 senduk penuh batter
7. Masak hingga nampak garing bawahnya dan terbalikkan.
8. Masak kedua2 belah hingga garing
9. Hidangkan bersama sos kicap
Nampak sedap lempeng hampas almont tu
ReplyDeleteAlhamdulillah, sedap kejadiannya..
DeleteWah menariknyer lempeng ni....Mahal pon berbaloi
ReplyDeleteTu la.. Sebab mahal,tak boleh bazir sembarangan.. Hihihi
DeleteLempeng sihat ni.
ReplyDelete