Cuaca panas-panas...
Sejuk ja tekak bila puding sagu gula melaka lalu.. Lemak manis & kenyal..Puding Sagu ni saya buat semalam. Tapi sampai hari ni masih ada stok. Sedap sungguh layan time cuaca panas ni...
PUDING SAGU GULA MELAKA
2 cawan sagu biji- rendam 1 jam
1tin susu cair- sejukkan
1 cawan air gula melaka pekat
sedikit garam
1. Remdam sagu.Lagi lama direndam.lagi elok sebab cepat jernih masa dimasak
2. Jerang air 1/2 periukhingga mendidih.
Biar banyak air supaya sagu masak cantik.Jangan risau takut lembik kerana nanti akan ditapis
3. Masukkan sagu yang sudah direndam itu kedalam air mendidih dan kacau hingga jernih
4. Matikan api.
5. Tuangkam sagu rebus ke dalam tapis dan lalukan dibawah air paip hingga habis kanjinya yang melekit
6. Bekukan dalam bekas atau acuan kecik-kecik d sejukkan
7. Sudukan/ keluarkan sagu dari acuan & isi dalam bekas dessert.Hidang bersama susu cair sejuk & air gula melaka pekat
* Boleh bekukan sagu dalam gelas-gelas kecil. Bila hendak makan tuangkan susu cair+ sikit garam dan korek2 kan sagu supaya nampak susu dicelah2 sagu
Nampak sedap kejadiannya
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Alhamdulillah....
DeleteNak sedap lagi letak ais.
ReplyDeleteWaaahh... Mesti lai best kan.. Nnt nk try
DeleteSedap ni letak pula ice cube... xmo manis sgt.. hehehe
ReplyDeleteTu la sebab buat banyak.. Semalam berlawan-lawan dengam cella makan letak ice cube.. Sedap betul. .. 2 mangkuk sorang... Hihihi
Delete