Semalam tengok kat blog Seri Kandi Tanah Jauhar.. Beliau masak Udang Sambal Petai Yang Banyak Petai.. Eh, tersama pula menu semalam. Tapi berbeza judul entri. Hihihi
Ni Achik & pokcik beli kat KL khas untuk kakak depa nan sorang ni kerana depa tau kakak depa hantu petai. Depa jumpa orang jual tepi jalan. Sepapan rm4.. Hihihi... Ni jadinya 3 papan rm 12.Biasa kalau kat KL kalau musim petai jenuh, 3 papan rm 5. Kalau di Kedah musim jenuh rm12 boleh dapat 30 papan. Bila depa upload dalam status pastilah jadi bahan la tu.. Hihihi
Gorengkan udang untuk masak sambal. Memandangkan Achik & pokcik dah belikan petai. Kebetulan beberapa hari lepas memang ada beli udang Adah nak makan udang, tapi saja tak masak sebab plan nak masak masa nenek dan achiknya datang.Saya jarang beli udang. Selalunya kalau balik Kedah, mak saya rajin beli udang. Kalau datang KL pun mak saya rajin beli udang untuk cucunya. Ni pun sebab Adah la nak sangat makan sambal udang. Kebetulan udangnya nampak segar & harga mampu milik tak sampai 40 henggit. Beli juglah sekilo. Elok sangatlah depa pula belikan petai mahal ni. Hihihi
Jadilah sambal udang petai mahal.. Hihihi. Tapi pic nya pun dah makan separuh dah baru ambil. Gambarnya.. Sememeh dah bekas sambal tu.. Hihihi
SAMBAL PETAI
1kg udang
3 papan petai
2 asam keping
2 sudu teh garam
2 sudu gula perang
1/2 cawan minyak
Bahan Blend:
30 cili kering besar-buang biji
1 bawang besar
5 bawang putih
1. Udang dibelah belakang & buang urat hitam. Garamkan.
2. Panaskan sikit minyak & gorengkan udang hingga masak. Ketepikan
3. Tambah minyak & tumis bahan blend.
4. Masukkan asam, garam & gula & masak hingga naik minyak
5. Bila naik minyak, tambahkan udang goreng & petai. Masak hingga naik minyak
6. Sesuaikan rasa.
nampak merbeles sambal petai tu :)
ReplyDeleteHihihi... Petai mahal kalau tak merbeles,rugi la.. Hihihi.. Itupun rugi 5 mata petai tu ada penghuni asing(ulat) hihihi
DeleteWah, ni nampak lagi sedap, lagi sedap bila makan ramai2
ReplyDeleteSedap lagi petai SK takdak kulit. Kami makan sekali ngan kulit sebab sayang.. Hihihi
DeleteErmm rezeki la dapat petai..
ReplyDeleteAlhamdulillah....
Deletesy x pandai mkn petai tp suka tgk sambal petai udang ke sotong ke... mcm sedap je kombinasinya
ReplyDeleteMim..
DeleteKalau tak pandai makan jangan cuba....
Nanti nasi seperiuk tak cukup..🤭 🤣🤣🤣