Tuesday 11 July 2017

SAYUR LABU SIAM @ ENGLISH GOURD TUMIS BERSANTAN

Sayur Labu
English Gourd...
Hahaha..baru tau sayur ni dipanggil English Gourd...
Kiranya Peria Omputih ar...
X rock ar peria x pahit..
Hahaha...
Hari ni mak akuasak Labu Siam Tumis Pedas..
Lauk Iftar mak aku Puasa 6 minggu lepas..
Lauk hari Rabu..
Kalau dah iftar maknanya lauk dinner aku ngan abang la juga..


Tapi aku ngan abang x makan pun sayur ni
Haaa...ni makanan mak- mak jer ni..
Aku x rasa nak makan pun..
Abang pun...
Aku ngan abang makan lauk Ayam Goreng Pedas...


So....aku x tau nak komen rasa sayur nu..
Mak aku cakap sedap..
Memang nampak la mak aku makan bertambah nasi dan berpeluh- peluh..
Tapi aku x tau sedap tu yang macamaner..
Sebab sedap tu subjektif kan...
So, nak tau rasa dia kena makan la..



Nampak rupa dia...
Bau dia...
Ada macam bau rendang..
Mak aku cakap kalau kat Indon dorang panggil Labu Siem..
Selalu dicampur dalam Kuah Lodeh yang dimakan ngan Lontong...
Ada yang masak Tumis Air..
Mak aku kata ada juga orang masak sayur rebus x tumis..kira macam sup la
Sebelum ni mak aku ada juga masak sayur Labu Siam ni..
Tapi hari tu mak aku masak...


SAYUR LABU  SIAM TUMIS PEDAS
 1 biji labu siam
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 kotak santan(1/2 cawan santan pekat)
2 sudu minyak

Bahan Tumbuk
5 cili padi merah
2 hiris kunyit
1/2 bawang besar2 bawang putih



1. Basuh Buah Labu Siam a.k.a English Gourd


2. Belah 2 supaya senang nak sagat


3. Buang kulit dan sagat memanjang


4. Bahan tumbuk



5. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik minyak


6. Masukkan Labu Siam yang disagat.Kacau rata



7. Masukkan santan dan masak hingga pekat dan terbit minyak

Kalau nak tengok pic Pokok Labu Siam dan cara masak Labu Siam Lemak Pedas versi berkuah boleh tengok...
LABU SIAM MASAK LEMAK PEDAS kat sini...


No comments:

Post a Comment