Monday 31 July 2017

ROTI GARDENIA GORENG CELUP TEPUNG

Roti Gardenia Goreng Celup Tepung..
Krup krap krup krap...
Panas....
Garing....
Rangup....
Lembut dalamnya...
Lemak...sikit masin...sikit manis..banyak sedap..
Hahahaha


Roti Gardenia Goreng Celup Tepung..
Selalu tulis Roti Gardenia Goreng jer...
Sajer nak tambah Celup Tepung...
Sebab nak bagi lain..
Hahahaha...
Sebab mak aku dah selalu sangat buat..
Kalau dah boring jer makan roti bakar..
Jemu makan Roti Telur Goreng
Muak makan Sandwich...
Tapi roti gardenia still x habis- habis..
Teringin lak nak makan Pisang Goreng
Tapi Pisang xde
Maka roti Gardenia lah digoreng  celup tepung macam Pisang Goreng...
Boleh cicah Thai Chilly Sauce...
Nak manis boleh cicah susu pekat


Roti Gardenia Goreng Celup Tepung ni
Kat luar dia garing rangup krap krup krap..
Dalamnya lembut macam roti baru kuar oven sebab panas digoreng...
Ni mak aku buat untuk supper..
Hahaha...bukan selalu pun mak aku buat supper..
Jarang- jarang....
Ni sebab mak aku tidur lambat...
Ada la supper nya...
Selalunya belum pukul 10 malam..mak aku dah sweet dream dah...
Mana nak ada suppernya..
Walaupun aku tidur lewat xde siapa nak wat supper pun..
Kalau lapar sangat aku akan wat Telur Dadar Cheese
Tak pun aku akan minum susu jer...
Untung nasib la kalau sesekali mak aku wat Roti Gerdenia Goreng ni time tengah malam...
Heeee...

ROTI GARDENIA GORENG CELUP TEPUNG..
3 keping roti Gardenia
Minyak untuk goreng

Tepung Celup:
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
¾ cawan air
½ sudu teh gula
¹ sudu teh gula
1 sudu minyak
Sikit pewarna kuning



1. Bancuh semua bahan untuk tepung celup.
    Kalau nak senang masuk jer semua bahan
    tepung celup dalam blender dan blend hingga berkrim


2. Setiap keping roti dipotong memanjang menjadi 3 slice


3. Celup setiap slice roti yang dipotong ke dalam tepung celup


3. Goreng dalam minyak panas hingga garing kedua- dua belah.
Angkat dan toskan atas kitchen towel


Roti akan garing diluar dan lembut didalam ketika panas..
Bila sejuk rotinya agak liat..
So ,makan la masa masih panas...
Boleh cicah sos cili..
Boleh cicah susu pekat..
Boleh sapu jem...nutella...
Boleh hias ngan whipping cream..


Boleh hias cantik- cantik macam KAT SINI...

No comments:

Post a Comment