Friday, 30 June 2017

LUNCH PERTAMA DI RUMAH BARU

 Sambal Petai Cili Padi...
Lauk lunch pertama di rumah baru...
Hari raya ke 2 baru balik rumah baru...
Nenek tingin nak lunch kat umah baru..
Sebab boleh makan sambil hirup angin sawah yang best!!!
Sambal Petai ni nenak yang masak...
Nenek kalau masak Sambal Petai Cili Padi mrmang TERBAIKKK..!!!!!
Musim Raya tahun lepas banyak kali nenek masak lauk sambal petai cili padi ni sebab masa tu musim petai...
Ada aku citer pasal...
RESIPI NENEK..SAMBAL PETAI CILI PADI kat sini...
Tahun ni nenek cakap petai ada banyak macam tahun lepas juga..
Tapi petai- petai tu masih muda...
So..kena tunggu lagi 2 minggu baru boleh upah orang panjat petai tu...
Ni makan petai yang nenek beli ...
1 papan petai tu singgit..
Kalau tunggu lagi 2 minggu boleh makan petai puas- puas...





 Sebab 1st time masak kat rumah baru...
Kena kreatif dan inovatif...
Hahahaha...
Blender xde nak wat sambal petai tu...
Mak aku just guna Shake & Take ni..
Shake & Take ni orang guna wat juice..
Tapi mak aku kata ini kita yang punya...
Suka hati la nak wat blender cili pun..
Heeeee....
Blender Shake & Take ni ada dua tumbler...
So mak aku pesan kat nenek...
Letak tanda pada tumbler tu..
1 wat blend buah..
1 lagi buat blend cili...
Jangan tertukar..
Kalau tumbler cili tu nanti nenek ter blend buah...
Haaaa......xde sapa nak bertanggungjawab...

 Sebab rice cooker xde...
So nenek masak nasi cara manual...
Guna dapur gas...
Haaa.....mak aku cakap back to basic...


Yang sebenarnya semua pun lupa ...
Sebetulnya ada periuk Noxxa ni...
Periuk ni Achik punya...
Hari tu bawa balik kampung..
Buat rebus ketupat dan masak Nasi Tomato pagi raya...
Bawa balik rumah baru sebab esok ada tetamu nak datang rumah baru ni..
Mak aku cakap kalau ada Noxxa...senang nak masak...
Tapi lupa nak guna wat masak masak nasi...
Hahahaha...
So..kalau dah lupa xde maknanyerrrr..!!


 Sebab excited nak lunch kat umah baru...
Makan nasi lauk ikan bilis goreng...
Pun nikmat yang amat....
Sambal Petai lagi la sedapppp...
Berapi tapi xleh benti...


Papadom....
Pun rasa sedap giler...
Hahahaha...


 Sambal jangan cakap la...

Pukul 11 dah lunch...
Lauk sempoi ni pun sedapppppp giler..
Makan ngan nenek..mak aku...& kakak jer...
Achik semua lum baru otw balik dari Pahang..
Abang lak dari pagi kata nak gi Alor Setar..
Mmmm...abang tu kalau balik Kedah memang xde kat umahnyer...
Hari Raya pertama pun lepas solat raya..
Abang terus pergi beraya umah kawan - kawan dia sampai malam baru balik..
Abang cakap kawan dia kat Kedah lagi ramai dari kat KL...
Kawan kampung nenek..
Kawan masa abang kerja part time masa tunggu SPM dulu..
Kawan sama Kolej..
Semua kat Kedah..
Kat KL abang kata hanya ada kawan sekolah jer..
Tu pun dah susah nak jumpa sebab ada yang study..kerja..pindah..
Sebab tu abang cakap abang lagi suka duduk kat Kedah...
Aku pun suka duduk Kedah..
Best sangat...
Cuma mak aku jer yang xnak..
Hhhuhu...
Ops....
Dah..dah...
Makan cepat- cepat...
Lepas lunch nak gi beraya ni..
Semalam tu 1st day raya jadi tuan rumah jer sampai malam...
Hari ni 2nd day raya nenek nak ajak gi ziarah sambil beraya umah sedara mara nenek lak..
Nenek masih ada 2 orang kakak..
Nenek anak bongsu dari 7 adik beradik..
Tok Long lelaki dan pompuan dua- dua dah meninggal..
Tok Ngah iaitu abang nenek pun dah ninggal..
Tapi Tok Ngah pompuan ada lagi masih sihat walupun umirnya dah lebih 80 kot..
Haaa...1st nanti nak gi umah Tok Ngah la..
Pastu nak gi umah Tok Lang..
Tok Lang lelaki dah meninggal
Tok Lang perempuan tu kakak nenek la...
Pun masih sihat lagi..
Nenek kata Tok Lang pompuan tu pun dah nak 80 umurnya..
Tok Teh ...abang nenek pun nenek cakap dah meninggal berpuluh tahun dah
Tok Chik lelaki abang nenek baru menibggal beberapa tahun lepas...
Tok chik pompuan...dah datang beraya kat umah nenek 1st day raya semalam..
Tok Ndak..
Mmm..nenek kata Tok Ndak perempuan tu kakak nenek..
Tapi x pergi kot umah Tok Ndak sebab Tok Ndak xde kat umah..
Tok Ndak gi beraya umah Long Tah kat Sik..
Haa..Long Tah tu anak tunggal Tok Ndak..
Tok Ndak pun sihat lagi...
Lastly...nenek la anak bongsu..
Nenek pun masih sihat cergas walaupun dah 70 tahun umur nenek...
Nenek masih kuat berjalan kaki..
Tunggang motosikal kalah aku oooooo..
Hari- hari nenek merempit gi mancing jat sungai..
Hahahaha...
Ish...cakap banyak la hari ni..
Excited sangat lunch kat umah baru ni...
Lepas lunch mata dah berat...
Rasa nak tidooooo jer...
Bila nak gerak gi beraya...??????
Ooooooo...ok..ok...jom gi beraya cepat....
Nenek dah tunggu tu..!!!



No comments:

Post a Comment