Saturday, 8 July 2017

KAILAN BAWANG PUTIH....SAMBAL BILIS TIN...IKAN MASIN GORENG...TELUR DADAR..IFTAR PUASA 6

Sayur Kailan Bawang Putih..
Masih lagi dalam bulan raya...
Bulan Syawal...
Menu iftar mak aku hari Isnin..
Hari ke 9 Syawal
Heeee sebenarmya menu dinner kitorang la jugak..
Dinner aku ngan abang la jugak
Sebab makan sama- sama ngan mak aku iftar..
Hari Ahad malam tu lagi mak aku dah ajak aku puasa sama- sama..
Kalau nak puasa mak aku cakap nak kejut sahur..
Boleh mula puasa Isnin
Tapi hari Isnin tu kan 1st day aku naik sekolah lepas cuti raya..
Malas ar aku nak puasa..
Aku lebih suka puasa hari cuti..
Boleh bangun lambat..
Mak aku pun xyah lankelam kabut nak masak..
Mmmm...rupanya mak aku puasa juga..
Petang masa iftar dah baru aku tahu mak aku puasa...
Pun sebab masa nak azan maghrib mak aku ajak makan baru aku tahu



Mak aku masak Sayur Kailan Bawang Putih..
Sedappp...
Aku suka..
Kalau Kailan Ikan Masin aku kureng sikit..
Mak aku cakap ni Baby Kailan..
Sebab tu masak sepokok- sepokok..
Kata mak aku lagi sebenarnya setiap pokok kailan tu mak aku dah belah 2..
Sebab nak bagi nampak banyak..
Hahahaha....

SAYUR KAILAN BAWANG PUTIH
10 pokok baby kailan
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu minyak

Bawang Putih Goreng
5 ulas bawang putih
2 sudu minyak

1. Jerang 2 air dalam periuk atau kuali dan tambah  1 sudu teh garam dan 1 sudu teh minyak
2. Bila mendidih,masukkan kailan sepokok- sepokok dan celur lebih kurang 2 minit.
3. Susun kailan celur atas pinggan
4. Bawangbputih didadu kecil.
5. Panaskan 2 sudu minyak dan goreng bawang putih dengan api sederhana hingga nampak keemasan dan rangup
6. Taburkan bawangbputih goreng beserta sedikit minyaknya ke atas kailan celur tadi.
Siap untuk dimakan.


Ni plak Sambal Bilis Tin..



Cam biasa stok yang ada kat umah ni Sambal Bilis Tin brand REX...
Cuma hari ni nyer nampak kurang minyak & mak aku ada camour banyak dayn bawang.
Aku ngan mak aku jer suka Sambal Tin REX ni..
Dah pernah citer pasar Sambal Bilis Tin dan pasal Kilang REX ni KAT SINI...
Pic bahan tu pun copy dari situ..
Sebab hari ni nyer semua step by step aku x sempat snap..
Aku sibuk melayan HP..
Pastu mak aku pun xde snap step by step..
Yang sempat hanya pic makanan dah siap..
Layan jer hapa yanga hado..!!



SAMBAL BILIS TIN
1 tin sambal bilis dalam tin (REX)
1 bawang besar- hiris bulat
10 cili padi- ikut pedas yang disukai
2 pokok daun bawang- kerat- kerat 1 inci
2 sudu air
1 sudu minyak

1. Panas minyak dan tumis bawang hiris bulat
2. Bila bawang layu masukkan cili padi - yang dibiarkan sebiji- sebiji
3. Masukkan sikit air  dan akhir sekali masukkan daun bawang..siap



Ikan Masin lagiiiiii..
Ikan Kembung Masin Goreng  ngan Cili Bawang



Untuk abang...
Telur Dadar Goreng Garing dan Rangup..
Mak aku ngan abang jer makan banyak..
Aku banyak ratah sayur kailan jer..
Hee..sejak puasa aku dah kurangkan makan..
Aku bukan lah gemuk tapi..kalau makan lebih sikit pipi aku ni yang cepat naik..
Cak selalu cakap pipi aku cam kuih pau..
Dah lepas raya ni ramai kawan aku cakap aku dah kuwus...!!
So..xkan nak makan banyak lak..
Kena la mantain..
Hahahaha...

2 comments:

  1. artikelnya sangat menarik kawan.. http://idblackwalet.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sis...
      Kiter pun dah masuk idblackwalet.com..
      Nantibkita explore lagi yer..
      Selamat Hari Raya...

      Delete