Sunday, 2 July 2017

RAYA KE-5 2017-MENCARI SEJUK DI GUNUNG JERAI

Hari Khamis Raya ke-5....
Achik plan kiter semua jangan dok kat umah...
Kiter semua kuar amik angin sikit sebab sejak seminggu dah balik Kedah...
Lum gi jenjalan mana-mana lagi...
Nk gi Thailand xdapat...
Nak gi Baling pun x jadi..
Nak gi Langkawi mesti ramai ..
Achik plan gi naik cruise kat mana ntah...
Tapi bula Achik call...semua dah penuh...
Nak gi chalet terapung nenek lak xnak...
Sebab masa plan tu pukul 9.30 pagi hujan lak turun..

Akhirnya deside gi Gunung Jerai...
Lepas hujan sebab nampak dah cerah...
Masa sampai kaki Gunung Jerai tu...
Pakcik driver tu cakap hari ninkitorang 1st customer dia..
Xyah nak tawar menawar...
Tambang naik van untuk ke atas memang sorang sepohengget..
Kami 7 orang termasuk Aqil...RM70
Tambang naik dan turun..
Boleh jer naik ngan kereta sendiri kalau bran...
Tapi kami Achik ngan mak aku xde bran...
Walaupun jalan elok tapi kalau x pandai nk selisih...xpandai bla...bla...bla...nanti break rosak..
Abang cakap abanh pernah naik atas ngan moto LC pun bila turun 3 hari pastu break rosak..
Abang juga pernah tracking masa kat kolej tahun lepas ..
Abang cakap masa jalan kaki daki Gunung Jerai tu abang paling last sampai..
Tapi masa turun abang 1st sampai..
Ada sebab tu...
Abang kat masa turun abang banyak lari laju sebab nak BERRY...!!!!
Sebab masa kat atas makan nasi lemak sambal pedas..!!
Hahaha....


 Dah masuk van...
Walaupun van tu nampak uzur tapi dia nyer power xyah nak lawan la..


Baru Pakcik van tu pusing nak gerak jer
Dah nampak lak gerai burger...
Minta pakcik tu benti dulu nak beli burger...
Sib baik pakcik tu ok jer....sebab x ramai orang..
Kalau musim cuti mungkin pakcik tu xnak benti pun..
Mungkin juga pakcik tu cian kat Aqil yang nk burger tu..
Aku ngan nenek ngan Aqil turun beli


 Dah beli burger & air...
Terus gerak...


 Jalan naik gunung ni masih x berubah...
Sama macam pernah lalu tahun 2013...
4 tahun dah berlalu..
Masa tu Aqil kuwus lagi..
Aku pun keding lagi....


Jalan dia memang advanture gak la sebab banyak corner tajam..
Mak aku cakap tu nama dia kona patah..
Hahahaha...xtau apa yang patah...
Sesekali berselisih ngan kereta yang sedang turun ...
Sebab ada yang drive sampai atas..
Beberapa buah kereta yang berselisih memang bau hangit & bau hangus..
Pakcik driver van tu cakap bau hangit tu dari kereta yang turun..
Pakcik tu cakap sebab driver kereta x yang sedang turun tu sentiasa tekan break..
Pakcik tu siap bagi tips..
Kalau nak naik or turun just guna gear rendah..
Aircond xleh pasang....
Haaa....kena percaya cakap pakcik tu sebab beliau hari- hari drive daki Gunung Jerai tanpa gagal..
Walaupun van tu x baru
 (buruk jer)
So..." Don't  Judge Book By The Cover"


Dah sampaiiii....
Pakcik tu cakap jarak dari mula naik van sampai sini 13 km
Pakcik tu cakap sebab xramainorang hari ni..
Dia akam tunggu jer sampai kitorang nak turun..
Kalau hari ramai orang biasanya driver van akan bawa penumpang yang nak turun
Pastu kalau kita nak turun kita kena call dulu bagitau..
Nanti van yang kita naik tadi akan datang
pick up..
Sebab kita dah bayar tambang tu termasuk turun
So.. jangan lupa minta contact number driver van tu..
Tapi dorang akan bg jer contact number tu.
Kalau x pun dorang kawtim sesama dorang jer bawa turun..
Sebab yang naik tu semua dah bayar siap- siap untuk dua hala...
Tapi tambang tu untuk sampai erea hotel ni nk tengok view jer
Bukan puncak sangat la..
Just sampai erea hotel apa ntah..
Kalau nak betul- betul puncak tertinggi dia Achik kata kena sewa lagi buggy...
Tapi kami just nak santai- santai amik angin sejuk jer...
Nak tengok view sawah...laut Pantai Merdeka...& kampung dari atas gunung jer...


Aku snap pic guna Camera Fuji aku..
Tapi malas nak transfer...
So guna pic dari hp jer..
Nanti lah...
Tunggu aku rajin nanti aku tranfer..
Nanti aku update la..
Kalau la aku rajin..
Hehehehe...


Seronok tengok bunga- bunga yang fresh...
Dulu masa 2013 pun pic bunga ni juga yang banyak aku snap..


Nak sangat sejuk kannnn...
Elok turun van sekejap jer..
Hujan lebatttt turun...
Sib baik xde orang sangat
Dapat la berteduh bawah pondok ni..
Dekat erea swimming pool
Pondok ni sebenarnya hotel tu punya..
Tapi ada security dia yang ronda naik motor tu dh bagi kebenaran ..


Bila hujan sejuk....lapar..
Sib baik dah beli burger tadi...
Aqil sibuk cari burger dia yang x pedas...
Risau betul dia takut ada orang terambil burger dia sebab masa beli dia dah siap pesan xnak pedas


Berselera betul Aqil makan..
Termasuk la aku.
Hehehe....
Lapar wei ...
Belum lunch


Kabus ...
Sebab lepas hujan lebat..
Sebab hujan x dapat nak jenjalan sangat...
Sampai dah nak turun..
Baru aku ngan Haikal gi kat tempat nak tengok view tu..
Masa tu aku ngan Haikal jer gi snap pic guna camera .
So sebab malas nak tranfer pic...
Tunggu nanti aku rajin la...
hahaha...


Dah otw turun pun..
Pic kat view tu sama jer macam
GUNUNG JERAI 2013 kat sini....

Elok jer sampai kaki gunung memang hujan lebat giler .
Sib baik turun dah...
Plan nak benti kat Ladang Mangga Kota Sarang Semut pun terpaksa cancel sebab hujan lebat giler..
Sudahnya terus gi pekan beli petai untuk makan nasi...
Pastu singgah beli pulut dan santan sebab nanti malam nenek nak buat ketupat untuk bawa balik KL...
Esok dah nak balik KL..




No comments:

Post a Comment