Tuesday 25 July 2017

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI + KENTANG

Ayam Masak Lemak Cili Padi + Kentang
Lauk lunch aku semalam..
Haaa...yang ni memang betul-betul lunch
Sebab semalam memang makan waktu lunch
Selalunya dah nak malam baru nak lunch
Hahaha
Sebab selalunya dah petang  giler baru sampai rumah..
Tapi semalam pukul 2 lebih dah sampai rumah..
Mak aku dah siap masak lunch lagi...


Sebabnya semalam mak aku cuti...
So bunyi loceng jer..hujannn
Lariiii.....
Keluar sekolah tengok mak aku ngan kakak dah tunggu dalam keter..
Terus balik....dalam hujan
Sampai rumah hujan masih lebat...
Perut memang tunggu nak makan jer..
Masuk umah...tukar baju..
Terus buka periuk..
Nasi masih panas berasap...
Mak aku cakap nasi tu mak aku masak masa nak gi amik aku..
Sebab tu masih panas berasap..
Ada lauk Ayam Lemak Cili Padi + Kentang..
Ada Ayam Goreng ..pun masih panas jugak la...tapi dah nak sejuk
Terus ajak mak aku ngan kakak lunch..
Teliur Ayam masak Lemak Cili Padi tuh..
Sekali mak aku cakap PUASA......!!!
Lahhhh.....terkurang la sikit excited aku nak makan..
Just makan berdua ngan kakak..
Huhuhuhu...

Ni untuk mak aku iftar..
Aku ngan kakak makan longgok jer nasi dan lauk dlam pinggan ..
Sebab aku xnak kemas meja nanti..
Kakak pun sama juga...
So, nak selamat....
Isi jer nasi dan lauk dalam pinggan sendiri,,,
Air sorang segelas...
Ngadap TV...
Mak aku kat bilik..
Tak tahulah mak aku nak tidur ke
or sajer masuk bilik sebab xnak tengok we all makan..
Sebab mesti la mak aku pun lapar tu..
Hujan lebat do...
Nasi panas...
Lemak cili Api yang Pedas..
Ayam Goreng lak..
Memang LAYANNNNNNN......!!!!
Pic kat bawah ni semua dari mak aku
Sebab masa mak aku masak
Aku kat sekolah la kan...

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI +KENTANG
1/4 ekor ayam
1 asam keping
2 biji kentang
1 kotak santan( =1 cawan santan pekat)
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 batang serai-ketuk

BAHAN TUMBUK:
10 cili padi
1 ketul kecik kunyit @ 1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 bawang besar


1. Masukkan ayam,kentang ,serai dan bahan tumbuk dalam periuk


2. Tambah 2 cawan air dan masak hingga kentang dan ayam empuk.
    ( boleh tambah air jika nak kuah lebih)


3. Bila ayam dan kentang sudah empuk baru masukkan asam keping, garam dan santan kotak @ santan pekat



4. Biar mendidih beerapa minit supaya asam dan garam sebati dalam kuah.
    Sesuaikan rasanya dan tutup api..
    ( Jika nak lagi pedas,boleh tambah cili api yang diketuk semasa mendidih)

*** Mak aku kauk ni lagi sedap jika dimasak beberapa jam  sebelum makan supaya semua rasanya sebati dan kuahnya akan jadi pekat)

Memeng betul la...
Sebab  bila aku makan waktu malam...
Lagi terasa sedap...

No comments:

Post a Comment