Wednesday 26 July 2017

MUTTON MASAK KICAP BEREMPAH

Mutton Masak Kicap Berempah
Ni lauk dinner minggu lepas lagi ni..

Mutton Masak Kicap Berempah ni mak aku yang masak
Stok sejal bulan puasa
hahahaha...
Mak aku nak beli kambing a.k.a Lamb
Tapi x perasan yang ni mutton...
Nak masak baru tengok label dia "Mutton"
Aku tanya mak aku apa beza lamb & mutton
Mak aku cakap lamb tu daging kambing
Mutton tu daging biri-biri
Ala biri-biri tu macam kambing tapi ada bulu tebal kerinting-kerinting tu..
Ooooo.....
Selalu tengok kat Nat Geo Wild..
Dorang mesin bulu biri-biri tu untuk buat benang dan pakaian musim sejuk
Tapi selama ni aku tau la lamb tu daging kambing..
Tapi x tau plak daging biri- biri panggil mutton..
Hehehehe...sib baik xde lam axam...


Apa beza rasa lamb ngan mutton..?
Mmmm..pada aku ...lamb lagi sedap..
Sebab ada bau kekambingan tu
Kalau mutton ni xde bau kebirian pun
Rasa cam beef jer..
Haaa....aku tanya gak mak aku..
Apa beza beef ngan meat..
Mak aku cakap meat tu  maksudnya daging..
Meat tu untuk semua jenis daging..
Beef untuk daging lembu..
Oooo.....
Selama ni aku ingatkan meat tu daging lembu..
Hahahaha....



Mak aku cakap asalnya dah gaul mutton ni ngan rempah kari sebab nak buat Nasi Goreng Mutton
Macam Nasi Goreng Kambing..
Dua minggu lepas mak aku asyik masak Nasi Goreng Kambing jer....
Macam  KAT SINI...
Kat   SINI PUN ADA...
So,xkan ni nak masak Nasi Goreng Mutton lak
Mak aku cakap nak masak Kicap jer sebab nak makan ngan Nasi Putih
Nak ada kuah
Maka jadilah Mutton Masak Kicap Berempah ni..
Aku suka jer masak apapun..


MUTTON MASAK KICAP BEREMPAH...mak aku 
2 slice mutton- (basuh dan potong serta gaul dengan sudu rempah kari )
2 sudu rempah kari
2 kentang
1 bawang besar
1 pokok daaun bawang
1 sudu teh garam
1/2 cawan kicap manis
2 hiris halia
2 sudu minyak - untuk tumis



1. Kupas kentang dan hioris bulat agak tebal.Kemudian goreng hingga masak


2. Tinggalkan minyak dalam kuali anggara 2 sudu dan tumis halia


3. Masukkan mutton yang digaul rempah kari


4 .Masak hingga  daging lembut dan naik minyak


5. Masukkan kentang dan kicap serta garam secukupnya


6. Bila sudah sebati baru masukkan bawang besar hiris


7. Sesuaikan rasa dan masukkan daun bawang serta terus matikan api..


Siap dah Mutton Masak Kicap Berempah...
Makan la ngan Nasi Putih Sesuci Lebaran..
Kikikiki...raya dah habis daaaaaaa....!!!!!

No comments:

Post a Comment