Thursday, 13 July 2017

RENDANG AYAM SHAKE & TAKE

Rendang Ayam Shake & Take..
Hahahaaa...resipi baru ke..?
Kikikiki....
Mana ada...!!
Bukan resipi baru
Tapi nama je baru..
Rebrand...!
Sebab guna blender Shake & Take


Ni Rendang Ayam masa Raya ke-3 hari tu
Masa ada tetamu kat rumah baru
Yang aku dah citer KAT SINI...


Sebab kat umah baru.
Banyak la kena beli barang baru
Sebab ada tetamu nak datang
Mak aku kata nak masak rendang
Atpi xde blender..
Yang ada cuma Shake & Take untuk wat juice tu...
Mak aku kata asalnya

RENDANG AYAM SHAKE & TAKE
3 ekor ayam- potong besar supay tak hancur
                         kerana rendang akan dimasak
                         lama.
3 asam keping
2 keping gula Melaka
3 sudu teh garam
1 daun kunyit
2 kotak santan
3 sudu kerisik
1/2 cawan  minyak

Bahan Blend:
2 bawang besar
1 ketul besar kunyit
1 ketul lengkuas( besar ibu jari)
1 ketul halia( besar ibu jari)
3 batang serai
3 cawan cili api


1. Sbb blender ni mini size..kna la blend cili jer dulu


2. Pastu blend serai lengkuasnya


3. Pastu baru blend bawang- bawangnya..


4. Panas minyak dan tumis semua bahan blend..

(Sebab guna santan kotak kena tumis dulu...baru naik minyak...Kalau santan fresh terus masukkan santan bersama bahan blend terus masak je...nanti santan tubakan keluarkan minyak)


5. Biar hingga naik minyak..

6. Masuk ayam dan masak hingga ayam 1/2 masak


7. Masukkan pula asam,garam dan gula melaka



8. Bila ayam dah masak baru masukkan santan kotak

9. Akhir sekali baru masukkan kerisik dan daun kunyit/ daun limau purut


*** Jika bahan blend kasarbakan menghasilkan rendang yang berserat..
Jika bahan blend diblend halus..rendangvakan nampak creamy...


Begitulah ceritanya Rendang Shake & Take....
Kata mak aku kalau dah darurat dan serba kekurangan kitabakan jadi kreatif..
Betul ke camtu...????
Hahahaha...

No comments:

Post a Comment