Saturday 14 January 2017

CEKODOK PISANG NANGKA TEPUNG BERAS

Cekodok Pisang Nangka...
Tapi ...tu pisang nangka ke...???
Bukan Pisang Nangka warna hijau ke...???


Ye...ni Cekodok Pisang Nangka..
Yang kuning tu bukan pisang nangka...
Yang kuning tu ....mak aku cakap ada kawan mak aku baru bagi semalam...
Just inteframe jer dulu ..
Tebgah tunggu Q untuk dimasak..
Tungguuuuuuuuu...!!!!


Yang cekodok tu mak aku cakap...
Ni ha..pisang nangka yang lebih buat Pisang Nangka Goreng hari tu...
Ada lebih lagi 5 biji...
Mak aku cakap sebab pisang nangka tu dah masak sangat...so sesuai dicekodokkan jew...
Tapi mak aku cakap isinya x  berapa lembut...
Tapi bila di blend...mmm.. halus punnnnn
Pastu campur tepung beras...
Campur apa lagi ek...??


Sebenarnya mak aku dah buat cekodok tu untuk aku malam tadi sepiring..
Untuk kakak ngan abang mak aku nak goreng kemudian...
Tapi lepas kakak ngan abang balik dorang semua xnak cekodok..
So...x jadi goreng... simpan dalam peti ais...
Pagi baru goreng lagi...
Sebab tu piring cawan dah lain...

CEKODOK PISANG NANGKA
5  biji nangka masak
1 1/2 cawan tepung beras
2 sudu gula
1/2 sudu teh garam
minyak untuk goreng

1. Pisang nangka di blend hingga halus.
2. Tambah garam dan gula serta tepung
3. Biarkan 15 minit supaya sebati
4. Jemput adunan dengan jari menjadi bulat dan goreng garing
5. Jika x mahu guna tangan..gunakan 2 batang sudu kecil.


No comments:

Post a Comment