Sunday 1 January 2017

ASAM PEDAS NANAS

HAPPY NEW YEAR...
Cuti weekend...
So esok cuti belum sekolah lagi la KL..
4 negeri lain dah start sekolah hari ni..
Senaraikan 4 negeri tersebut:
i.
ii.
iii.
iv.
Cepattttt jawabbbb...
Hahaha ...acah garang skit..
Sebab tahun ni dah jadi senior menengah rendah..
Time rehat pertama nanti kitorang la yang palung senior kat kantin..
Alaaa... x best plak rasanya bila jadi senior..
Dalam kelas pun harus jugak aku yang paling senior...
Oh...Nad lagi tua ..
1st day sekolah nanti birthday Nad..
Dalam group whatsApp dah bincang dah nkbwat surprise kat Nad..
Aku AJK ballon..hahaha
Mmm...rugi juga orang yang lahir Januari ..
Masuk tahun baru jer terus tua setahun lsgi...
Aku ler tew...
Lagi 23 hari tua la aku...
Xper..xper..
Mak aku kata lagi kesian orang yang lahir 31 Disember ..hihihi


Asam Pedad Nanas..
1st lauk untuk tahun 2017
Semalam pun Asam Pedas gak..
Tapi semalam Asam Pedas Ikan ngan Ubi Kayu..
Request daripada kakak nak Asam Pedas Ubk Kayu..
Awal lagi mak aku dah siap masak..
Kakak pun nak kuar ngan Kak Nurul
Selain Asam Pedas ni ..
Mak aku juga masak Ayam Korma untuk abang..
Mmmm..abang mana makan ikan & seafood
Yang abang tau ayammmmmm jer

Hari ni Asan Pedas Nanas ngan Ikan Pelata..
Mak aku yang cakapbikan tubikan pelata..
Aku ingatkan Ikan Kembung..

Nanas tu Achik yang kirim kat abang masa abang nak balik KL semalam..
Nanas tu manisss...
Tapi aku x berani nak makan banyak..
Sebab fobia...
Dulu aku pernah makan nanas..
Pastu sakitttnyer lidahhhh...
Rasa sakit lidah...gatal lidah..
Minum airvpun rasa  air tu jadi sangat x sedap
Kata mak aku tu namanya "lidas"
Sejak tu aku dah fobia..
Tapi mak aku bukan semua nanas yang
Walau pun mak aku cakap nanas yang ni x lidas
Aku makan 1 hiris jer..
Kuah dia memang aku makan arrr...
Sebab sedappppp



ASAM PEDAS NANAS

1/2 biji nanas masak
2 ekor ikan pelata
1 batang serai- ketuk
1/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa

Bahan Blend:
15 cili kering- rendam air panas
3 hiris lengkuas
3 hiris kunyit
1 sudu teh belacan
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan nanas yang sudah dikupas dan dibuang matanya serta dihiris nipis
3. Masukkan air anggaran 2 cawan biar mendidih hingga nanas nampak lutsinar dan lembut.
4. Masukkan ikan,air asam dan garam..
5. Masak lagi hingga ikan masak.
6. Untuk mengetahui ikan telah masak iaitu matanya akan terjojol..tersembul..
7. Sesuaikan rasa dan jika guna daun kesum masukkan daun kesum dan tutup api..



No comments:

Post a Comment