Friday 27 January 2017

CARA BUAT NASI GORENG PATAYA

Nasi Goreng Pataya..
Cooked by my mom la...
Tengok mak aku masak...memang aku fail la nak telangkup kuali panas..
So, senang citer memang aku xkan buat kot..heee
Selalu orang makan Nasi Goreng Pataya ni time malam- malam kat gerai seafood ker...Makan ngan Tomyam..Fresh Orange...sambil tengok LRT ke lalu...
Yer lah kalau erea umah aku ni paling feel makan tepi stesen LRT tu ar...tepi jalan...dekat ngan pasar malam...kalau time bulan mengambang memang happening ar...view situ cantik...


Tapi ni Nasi Goreng Pataya untuk sarapan...
Secawan Kopi O..
Haaa...tu Kopi O mak aku..
Aku minum 2 teguk jer sebab pastu aku buat Air Coacoa Tamar...
Lagi sedap rasa chocolate...


Nasi Goreng Pataya ni nasi goreng biasa jer pun..
Yang Pataya nyer tu sebab bungkus ngan telur dadar tu..
10x masak nasi goreng Pataya...
10x juga la mak aku akan jadi Cikgu Geografi..
Hahaha..agaknya dulu mak aku minat Geografi kot...Sebab tu suka sangat layan channel Nat Geo Wild...
Mak aku akan bagitau yang Patayya tu nama 1 tempat kat Thailand..
So mungkin idea Nasi Goreng Pataya ni mungkin asal dari situ kottt...
Kata mak aku cam juga Bihun Singapore..Buah Melaka..Laksa Penang...Laksa Johor...Mee Bandung...
Haip..Mee Bandung x termasuk..!
Bandung tu kata mak aku memang nama tempat kat Indon..
Tapi Mee Bandung...Sirap Bandung tu bukan maksud nama tempat tu..
Tapi "bandung" tu mak aku kata maksudnya dua benda yang digabungkan..
Mee Bandung ialah mee yang digabung ngan kuah..
Sirap Bandung Sirap yang digabung dengan Susu..
Mak aku kata macam juga
rumah " Semi D"..iaitu rumah berkembar 2 dalam Bahasa Melayu nya "Rumah Sebandung"..
Haaa...mesti ramai yang xtau kannn...termasuk aku...
Hmmm...bab ni aku memang xleh nak lawan la ngan mak aku..sebab mak aku tu suka baca info yang macam tu..
Pasal Sejarah Makanan bagai memang aku memang kena setuju jer mak aku lagi tau
Sebab mak aku sepatutnya jadi Ahli Sejarah...
Aku kena setuju jer lah...
Hihihihi....

Jom makan..
Amik pisau potong cross beberap kali atas telu dadar tu & bukaaaaaa...
Macam Bunga Teratai...
Heee....tapi aku buat x kemas...
Mak aku cakap kena guna pisau yang hujungnya tajam baru cantik...
Tapi xde sos cili ..
Tengok botol dah kosong..
Huhuhu..ni mesti abang punya kerja..
Makan maggi pun  bubuh sos cili....
Kan dah habissss...


NASI GORENG PATAYA
Nasi Goreng jer masak camana pun..

NASI GORENG TOMYAM SEDAP KAT SINI..

1. Siapkan Nasi Goreng dulu..

2. Pecahkan telur dan campur sikit garam serta pukul hingga bercampur rata..
Boleh guna sebiji telur atau kalau nak telur tebal boleh guna 2 biji..

3. Sapu sikit minyak pada kuali dan panskan..
JANGAN guna banyak minyak kerana nanti susah nak lenggangkan kerana kalau minyak banyak nanti telur susah nak melekat pada tebing kuali..

Dah tuangkan telur,cepat- cepat lenggangkan supa dapat dadar yang nipis..

** Tips :
      Satu lagi cara yang  untuk dadar yang nipis ialah mulakan menuang telur secara keliling tebing kuali membentuk bulatan..

Api kena perlahan supaya telur c hangus


4. Masukkan nasi dalam mangkuk dan tekan supaya padat dan tidak berterabur nanti...


5. Dengan hati2 telangkupkan mangkuk nasi atas telut dadar..


6. Lipat kiri kanan dan depan belakang telur dadar tu supa menutupi nasi


7. Jangan risau jika masih terbuka kerana bahagian tu akan berada dibawah nanti..

*** Jika mahukan Telur dadar yang garing..ketika  dah siap lipat ni tuangkan sikit minyak disekeliling dadar supaya monyak meresap bawah telur dadar dan hasilnya telur dadar garing dan cantik..



8. Ambil sebuah pinggan dan telangkupkan atasnya


9.  Guna pinggan yang lebih besar dari saiz telur dadar tu...

10. Dengan hati - hati guna sarung tangan oven @ tuala tebal pegang kuali dan dengan tangan kanan dan tangan kiri tahan pinggan untuk diterbalikka..

**Aksi ini terpaksa dipotong keran bahaya...hahaha...


Siap untuk dihidangkan...
Yang ni mak aku just guna sebiji telur sahaja..
Dah jadi bentuk 6 segi...hee
Yang 2 biji telur bentu 4 segi di atas tu untuk bekal abang..

Untuk brkal,mak aku cakap krna adjust dadar tu supaya nanti muat untuk telangkupkan bekas bekal..
Pesan mak aku lagi lepas telangkup tupperware tu...mesti kena cepat- cepat plak telangkup kuali supaya tupperware tu x rosak sebab kuali tu panas...

Mmmmm macam susah je..
Tapi mak aku cakap akan jadi senang jika amalkan..." practice make perfect"...
mmmmmm....ok

4 comments:

  1. Wah!! Terrornya.. mak dik cella ni..cantik je jadi telur pataya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...mak kata practice make perfect...
      Tapi kiter x pernah practice pun .hahaha..
      Apa pun TQ sis sn.....sudi baca

      Delete
  2. He..he..pandai mak dik cella..buat nasi goreng pattaya...ahli sejarah mak cella tu.

    Aunty kalau buat nasi goreng pattaya.tutup nasi dgn telur dadar bahagian atas je...he..he..aci tak?

    ReplyDelete
  3. Hahaha...kira aci lah tu aunty...telur dadar pun dadar lah...masuk perut csmpur juga...hehehe

    ReplyDelete