Saturday, 10 February 2018

SAYUR KACANG KELISA TUMIS TAUHU TELUR

Sayur Kacang Kelisa Tumis Tauhu Telur
Ni lauk beberapa hari lepas..
Bukan lauk hari ni..
Sebab hari ni mak aku gantung kuali periuk belanga..
Selalunya hari Sabtu dan Ahad hari mak aku masak special skit..
Bukan special banyak pun...special sikit jer sebab hari Sabtu dan Ahad biasanya ada breakfast...lunch...teatime...& dinner
Kalau weekday..ada breakfast...bekal....terus dinner jer...
Lunch semua pun skip
Tadi pagi just ada Cekodok Pisang & roti jer untuk breakfast..
Abang nak gi kerja awal
Mak aku plak katanya ada gotong royong
Kakak nak ikut mak aku
Tengahari plak mak aku ngan kakak cakap nak gi dating..
Hahahaha...bukan datong dengan boi pren..!!
Kakak nak dating ngan Kak Nurul
Mak aku dating ngan mak Kak Nurul..
Mak Kak Nurul tu mak Zamir la...
Baru beberapa hari lepas kakak dah dating ngan kak Nurul ..tengok movei kat IOI Putrajaya
Kakak ngan kak Nurul selalu dating berdua..
Kikikiki...
Aku...?
Hee..pagi gi jogging ngan bff aku Umi Amirah & Hamzi...
Pastu balik jogging Hamzi belanja makan kat BRJ
Tengahari terus gi sekolah ngan Umi Amirah sebab hari ni ada Kursus Kepimpinan
Aku ngan Umi x terlibat ngan kursus tu sebab kursus tu hanya untuk yang pegang jawatan Pengerusi & S/ Usaha jer..
Aku ngan Umi sama- sama jawatan Naib Pengerusi.
Aku Naib Pengerusi Kadet Polis
Umi Naib Pengerusi ..alamak lupa lak tahun ni Umi kelab apa..
Tak kisah lah...tapi aku dan Umi Amirah Ustazah Lailatul Shima dah bagi tugas untuk jad MC..
Haa..bukan MC sakit tu..
Ini Emcee pengacara majlis untuk majlis penutup Kursus Kempimpinan tu..
Kata pukul 2 majlisnya..
Tapi sudahnya pukul 4 baru habis..
Mak aku punyalah bising sebab x dapat dating lama2 ngan mak Zamir tu..
Bila call aku cakap habis pukul 4 memang mak aku bising la..
Huhuhu...


Haaa...dah mak aku  x masak lunch hari ni..
Post lauk Sayur Kacang Kelisa Tumis Tauhu Telur ni...Lauk dinner hari....mmmx ingat tapi minggu ni la
Mak aku cakap beli Kacang Kelisa ni nak buat Kerabu tapi sebab xde kelapa...jadi sayur tumis dengan tauhu telur
Kacang Kelisa..
Tahu Kacang Kelisa..?
Haa...mak aku cakap kacang ni ada banyak nama
Selalunya kalau kat supeemarket ditulis sebagai
KACANG BOTOR..
Botor tu apa..?
Mm..mak aku pun x tahu maksud botor..
Nama lain untuk Kacang Botor tu mak aku kata
KACANG KELISA..
Kelisa tu apa..?
Haa...yang ni mak aku cakap mungkin sebab rupa bunga kacang ni macam rupa Kepala Ikan Kelisa...
Ikan Kelisa tu a.k.a Ikan Arowana.
Kat Bukit Merah banyak ikan ni siap ada Arowana Village..

Mmm..betul lah...bunga Kacang Kelisa macam Kepala Ikan Kelisa..
Ini pic bunga kacang dari entri aku sebelum ni
KEBUN KECIL BELAKANG RUMAH kat sini...
Tak de buah la plak...bunga jer banyak
Nenek panggil kacang ni sebagai
KACANG SIRIH
Yang ninpun aku x tahu ..agaknya sebab daun dia macam daun sirih kot.
Yang pasti pasni aku nak panggil
KACANG AROWANA
Haaaa.....BOLEH??


Sayur Kacang Arowana Tumis Tauhu Telur..
Heee....nama baru

SAYUR KACANG KELISA TUMIS TAUHU TELUR
10 batang kacang kelisa ak.a kacang botor
3 tiub tauhu telur a.k.a tauhu jepun
1 sudu teh garam
minyak

Bahan Tumbuk:
2 cili merah
sikit ikan bilis
2 bawang putih
2 bawang merah

1. Tauhubtelur dipotong 10 bahagian setiap sebatang..Goreng garing
2. Kacang botor dibuang seratnya dan potong- potong
3. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing naik minyak
4. Masukkan kacang botor dan sedikit air serta garam
5. Tambah tauhubtelur yang dah digoreng dan gaul rata
6. Sesuaikam rasanya dan siapppp..!

Tauhu Telur a.ka. Tauhu Jepun
Kalau beli satu satu harganya singgit
Beli pack 3 tiub ni 2 henggit
Aku tahu sebab aku beli..
Heee...


Sebab ni pic tauhu telur nak masak sambal minggu lepas nyer..nampaknla potong tebal.
Untuk sayur hari ni mak aku cakap jadi 10 setiap 1 tiub tauhu tu..Pepandai la agak..


Goreng tauhu yang dah dipotong..Tabur sikir garam halus supaya tauhu x melekat dan rasanya lebih sedap



Angkat tauhu bila dah garing..
Tinggalkan minyak dalam 2 sudu makan dan tumis bahan tumbuk hingga naik minyak..
Nak kaw lagi mak aku cakap capur sikit belaxan dalam bahan tumbuk.Tapi yang ni x campur sebab ada minah salleh celup x makan belacan..hahaha


Dah masuk kacang..tauhu dan sesuailan rasanya..
Siap untuk makan ngan nasi..
Ok..bye...nak tidur...penat..

4 comments:

  1. Ghajin Dik Cella jogging...untuk kesihatan yer...
    Kacang Arowana...he..he..first time Aunty dengar...Sedap kacang ni makan mentah..tapi..dah jarang makan..sebab..x elok untuk Aunty yg ada asid uric tinggi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena jogging sekarang ni aunty..
      Bulan April ni Sukan..Tahun lepas dah aunty x jadi hadiahkan red velvet sebab x manang kan..hahaha..tahun ni kalau dapat madle kiter nak cheese leleh tau !! mmuahh

      Delete
  2. salam

    kacang botol sebenarnya. tapi orang kita selalu tersasul kot..
    Belah selatan dipanggi kacang botol. Nama international adalah winged beans.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...botol yer..mungkin kiter salah tengok ejaan kat supermarket tu..
      Hehehe..
      Tapi kalau winged bean logik jugak la sebab kacang tu macam ada sayap keliling dia...tq info

      Delete