Wednesday 14 February 2018

SAMBAL SOSEJ GORENG,LOBAK MASIN GORENG,TELUR MASIN

Sambal Sosej Goreng
Sosej pun dah xleh nak amakn sesaja  sekarang ni
Kena jadikan lauk dah...
Itu kata mak aku masa nak masak Sambal Sosej Goreng ni..
Sambal Sosej Goreng ni sedap..
Lebih sedap dari  SAMBAL SOSEJ REBUS kat sini...
Mak aku cakap mungkin sebab Sosej Goreng lebih harum bau dia..
Pastu guna plak Smoke Sosej
Lagi bau harum la...


Kalau dulu sosej..digoreng dimakan cenggitew jer
Tapi sekarang dah kena makan ngan ansi plak..
Hahahaha...xde sesiapa pun paksa suruh makan sosej ngan nasi
Kalau dah ko boleh ratah sambal sosej ni ratah jer lah...
Tapi dah dijadikan sambal...memang lebih sesuai makan ngn nasi lah..
Ala....dulu ingat lagi kalau makan kat Nasi Ayam Melaya abang mesti amik sosej untuk makan ngan nasi
& memang kat situ dia buat sosej goreng letak ngan lauk-pauk lain pun
Dolu nenek kalau datang mesti nak gi makan kat situ sebab ada Sambal Jengkol dia nenek kata sedap sangattt..
Jengkol tu Jering la..
Namanya Sambal Jengkol sebab yang masak tu Indon..
Kat Indon Jering dipanggil Jengkol...
Haaa....sekarang aku dah tahu dah
Tapi hari ni nak citer Sambal Sosej jer...

SAMBALSOSEJ
10 batang smoke sosej
1 sudu marjerin
2 sudu minyak
1 tangkai daun sup
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu teh air asam jawa pekat
1/ bawang besar hiris

Bahan Blend:
10 cili padi -rebus
1/2 bawang besar
3 bawang putih

1. Sosej dipotong serong setiap sebatang menjadi 4
2. Panaskan marjerin dan terus masukkan sosej serta goreng sekejap hingga harum dan masak
3. Tambah minyak dalam bekas goreng sosej dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Masukkan garam,gula dan asam jawa
4. Masukkan sosej goreng dan sesuaikan rasa
5. Taburkan daun sup dan siap...


 

LOBAK MASIN GORENG 
1 paket lobak masin hancur
1 cawan ikan bilis
1/2 bawang besar
5 cili kering-kerat 3
3 sudu minyak

1. Masukkan lobak masin hancur dalam tapis dan basuh hingga airnya jernih
2. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.Angkat
3. Goreng pula lobak masin hancur hingga nampak bewarna putih
4. Masukkan bawang hiris dan cili kering potong
5. Tambah ikan bilis goreng tadi dan siap



Haaaa....semua tema makanan awet jer 
Lobak Masin- dijerukkan
Telur Masin- diasinkan
Sosej...diproses juga
Tak kira alah matching atau x..
Tapi memang sedap makan time perut lapar..
Sekarang mak aku asyik amsak lauk bajet dan sempoi jer dah
Tapi walaupun sempoi tetap sedap ....

2 comments: