Sunday 18 February 2018

NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR

Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar..
Macam Nasi Lemak Royele kannnnnn....
Memang macam....mak aku cakap sebab " sekapai" Nasi Lemak Royele...
Haaa...sekapai tu maksudnya SE KAPAL...
Maknanya sama negeri la...
Inilah makanan yang aku rindukan kalau time cuti sekolah yang panjang..
Sebabnya kalau time cuti sekolah yang panjang kitorang akan balik kampung..
Pastu malam kalau tido umah Achik..
Maka lewat petang kitorang semua akan bertolak dari kampung ke rumah Achik kat Pekan....
Mesti singgah depan Petronas tu beli Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar..
Ada lauk Sambal Bilis...Ayam Kicap...Sambal Ayam potong kecik2..
Masa tu sebungkus 50 sen..
Kalau Ayam 60 sen..
"Masa tu"...mean beberapa tahun lepas...
Sekarang x tahu lah berapa dah harganya..
Sebab balik cuti hujung tahun baru ni x sempat nak gi beli..
Sebalum ni mak aku dah pernah masak nasi lemak kuning ni tapi yang hari ni nyer memang terboik..
Hahaha..mungkin sebab makan dengan feelingnya kerana bungkus surat khabar..



Mak aku cakap sejak zaman berzaman inilah pengertian NASI LEMAK untuk kebanyakan orang Kedah..
Kalau NASI LEMAK ialah Nasi Kuning yang dimasak tumis xde santan tetapi ada beberapa jenis rempah tumis.NO SANTAN..!
Kata mak aku NASI LEMAK PUTIH BERSANTAN macam sekarang ni dulunya dipanggil NASI SANTAN..
Nasi Lemak Kuning ni lah Nasi Lemak yang dibungkus dan dijualndikantin sekolah..Kedai2 makan dan sarapan.

Nasi Lemak tu mesti warna kuning..
Sambal Ayam dia potong kecik2..
Kalau nasib baik ada sikit telur rebus
Kadang xde pun..
Timun..kacang bagai memang xde..
(Memang lebih sesuai xde kacang timun tu)
Dalam dia bungkus dengan plastik transparent..
Mesti bonjot macam sup bunjut..
Nampak minyak2 sambal tu dari luar bonjot tu


Pastu mesti bungkus ngan surat khabar..
Abang jangan nak pesan cakap x elok maknan bunglus ngan surat khabar yer..!
Jangan cakap abang nak pesan macam Alif Syukri & Sajat yer..
Sebab Bungkus Surat Khabar ni mang trade mark Nasi Lemak Kuning yang aku rindu...
Kalau bungkus daun pisang...walaupun lagi senonim ngan nasi lak..
Tapi BUKAN untuk Nasi Lemak Kuning yang aku rindu ni..


Bekal abang dalam tuppeware
Alas daun pisang .
Sebab masa ni belum sempat nakbungkus..


Abang cakap kawan abang pun makan juga
Abang cakap kawan abang pun cakap sedap
& lain dari masi lemak biasa...
Haaa.....tu kawan abang yang xde nostalgia Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar tu
Kalau dia makan yang bungkis surat khabar ni ..
Huhh...lagi feel


Huh...kalau makan setiap hari pun xkan jemu..
Makan darinpagi sampai malam pun xjemu..
Xde nak rasa muak macam nasi lak putih tu..
Rasa dia memang x muak...
Mak aku cakap macam tu namanya ..
Rasa dia ringan...
Hahaha...bukan ringan timbang..
Aku faham...tapi x tau nk dicribe..
Sebab tu kalau resipi biar mak aku jer settle kerana aku x reti nak elebrate..


NASI LEMAK KUNING KEDAH..cara mak aku
3cawan beras( sebaikknya beras jenis nasinya lerai)
3 cawan air( ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen)
1sudu teh serbuk kunyit( yang ni guna pewarna kuningvtelur star brand 1/2 sudu)
1 daun pandan simpul
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin

Bahan Tumis:
2 biji bawang merah keecil- hiris
2 ulasa bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis ( anggaran 3cm)
5 biji buah pelaga
2 kuntun bunga lawang
10 bunga cengkih
1/2 sudu besar lada hitam biji
1 helai pandan digunting2

1. Panaskan minyak+ marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Masukkan 3 cawan air( ikut beras). Kalau nak cepat..masukkan air panas baru mendidih
3. Tuang kan dalam rice cooker dan biar mendidih semula.Tambah garam,gula dan pewarna kuning
4. Semantara tu basuh beras dan toskan.
5. Bila air tumis dalam rice cooker dah mendidih baru masukkan beras dan pandan simpul..
6. Tanak hingga masak dan lerai2kan nasi semasa masih panas supaya terlerai cantik


Bahan tumis nasi....



Basuh dalam tapis supaya rempah2 halus x hanyut


Panaskan minyak + marjerin supaya wangi..
Kalau guna minyak sahaja pun boleh..
Kalau guna minyak jagung nasi lebih sedap dan rasa lebih ringan

Tumis bahan tumis


Alihkan bahan tumis dan air dalam rice cooker.tambah garam,gula dan pandan simpul
Untuk jimat masa ..sementara tumis tadi masak air panas berasingan dalam kettle biar mendidih..
Tuangkan air mendidih menggantikan air biasa supaya lebih cepat mendidih.
** Lagi 1...bila ada stok air panas mendidih mudah nak tambah jika nasi kekeurangan air.
Tambah air mendidih lebih parctikel daripada tambah air biasa kerana  air biasa menurunkan suhu nasi yang sedang menjalani proses masak


Biar air mendidih menggelagak..sebelum dimasukkan beras..


Beras yang sudah dicuci..
Untum hasil lebih baik..guna beras basmathi arau beras biasa yang nasinya berderai..



Jika nasi mendidih beberapa ketika sebelum airnya kering itu menamdakan beras cukup air.
Jika nasi mengering tanpa sempat mendidih itu bermakna nasi kekurangan cecair. Tambah sedikit air panas..Jangan tambah air sejuk..nanti nasi akan terbantut masaknya


Biar nasi tanak hingga masak..
Semasa masih panas...leraolan dengan chopstick @ gafu



SAMBAL AYAM ...mak aku
1 mangkuk besar isi ayam dipotong kecil
( gaul sikit garam dan serbuk.kunyit)
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecilgaram
1 sudu besar gula
1 asam keping

Bahan Blend:
20 cili kering - rebus
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan gorwng semua ayam sekali gus hingga masak
2. Masukkan bahan blend dan asam keping biar naik minyak bersama ayam didalam kuahnya
3. Tambah garam dan gula
4. Masak hingga kering dan berminyak
5. Sesuaikan rasanya..


Sambal Ayam Potong Kecik- kecik



CARA BUNGKUS NASI DENGAN SURAT KHABAR
surat khabar saiz metro belah jadi 1 mukasurat
Plastik transparent..
( sebab xde stok..just gunting plastik  yang niasa bungkus lauk kat kedai makan..Belah plastik supaya lebar .


Alas sehelai plastik transparent atas sehelai surat khabar ( 1 muka surat)
Serkup 1 scoop Nasi Lemak Kuning


Letak sesudu sambal ayam dan 1/4 telur rebus


Bunjutkan kemas2...Jika plastik besar lagi baik..Bunjut kemas2 ...Kemudian baru dibungkus  dengan surat khabar secara lipat dan gulung


Ikat getah...supaya bungkusan kemas.
Kalau Nasi Lemak Kuning yang dijual biasanya ditulis huruf ....
"A" untuk Ayam
"B" untuk Bilis...
"D" untuk Daging
Haaaa..."C" xde yer ..
Sebab xde lauk "C"


Nak makan ada tipsnya....
Ambil sebungkus ..
Buka hati2...
Dah buka bungkusan baru basuh tangan tau..!!
Sebab kalau basuh tangan dulu nanti kita pegang surat khabar tangan jadi kotor ..
So ...buka bungkusan dulu baru basuh tangan..
Haaa....cara makan ni sama ngan cara makan Limau Tahun Baru Cina..
Tangan bekas pegang kuiit limau tu ada sisa racu  pengawet limau..
So tangan pegang kulit limau jangan kena isi limau...
Pesanan ini sempena musim Tahun Baru Cina sekarang ni...
Hahahahaha...


A Glass Of Ice Vietnamese Coffee..
Kopi Ais Vietnam...
Memang pekat...melekat...
Pure coffee susu...
Sebab ada stok Kopi Vietnam..
Kopi lain pun tetap match jer ngan Nasi Lemak Kuning ni..
Owhhhhhhh....aku rindu Kedahhhhh..!

3 comments: