Thursday 1 February 2018

NASI LEMAK HIJAU

Nasi Lemak Hijau
Harum Daun Pandan
Sarapan Pagi Hari Wilayah Persekutuan.
Nasi Lemak Hijau
Makan dengan
Sambal Tumis Ikan Bilis
Telur Rebus
Tempe Goreng
Ikan Goreng




Nasi Lemak Kopi Susu..
Tapi Kopi Susu tu nak kongsi ngan mak aku
Dah 2 minggu aku request nak makan Nasi Lemak
Tapi aku xnak makan Nasi Lemak untuk sarapan kalau hari sekolah sebab takut mengantuk...
Request nak dinner ngan Nasi Lemak..
Mak aku plak cakap x praktikel  nak masak Nasi Lemak kalau weekday sebab kalau nak makan Nasi Lemak kena santai hari cuti baru feel..
Haaaaaa...makanya hari ini Cuti Hari Wilayah
mak aku tunaikan
Siap dengan ikan goreng dan tempe goreng tapi xde timun ngan kacang sebab timun ngan kacang tu selalunya guna untuk snap pic jer..
Hanya mak aku yang makan timun dan kacang..
Aku..kakak dan abang x suka pun timun & kacang



Abang x nak makan...
Abang nak bawa bekal..
Sambal...Telur & Tempe jer
Sebab xde Ayam..
Abang x makan Ikan
Mak aku cakap abang tu lahir Tahun Musang
Sebab tu makan Ayammmm jer..!!
Hahaha...


Nasi Lemak Hijau Panas2..
Live from Rice Cooker
Panas Berasap..



Jom layan Nasi Lemak Hijau Daun Pandan ni
Kena makan panas2 ni sebab sejuk nak hujan..
Semalam seharian hujan
Malam tadi pun kejap hujan..kejap mendung
Tak dapat nak tengok Gerhana Bulan



Nasi Lemak Hijau in the making...

NASI LEMAK HIJAU
3 cawan beras
3 cawan santan
1/2 cawan air pandan
(5 helai pandan blend dengan 1/2 cawan air)
1/2 sudu teh pewarna hijau apple
1 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
3 keping halia
1 pandan disimpul

1. Cuci beras
2. Dalam rice cooker...masukkan beras,santan,air pandan,pewarna hijau,halia,pandan simpul,gula dan garam
3. Tanak hingga masak.
4. Bila nasi sudah masak kacau dengan chopstick @ garfu supaya terlerai cantik


Dah ada Nasi Lemak...
Wajib la ada Sambal Bilis

SAMBAL BILIS
1 mangkuk ikan bilis
1 bawang besar dihiris
1 sudu teh pes asam jawa/1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula kelantan/ gula melaka
1/2 cawan minyak

Bahan Blend:
30 biji cili kering- gunting dan rebus
1 cawan air
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panas minyak dan tumis bahan blend hingg naik minyak
2. Masukkan asam jawa,bawang  besar hiris garam,gula melaka,ikan bilis dan tambah 1/2 cawan lagi air.
3. Biar mendidih perlahan hingga pekat.
4. Sesuaikan rasa


Ikan Bilis x jadi goreng ngan kacang
Tapi kena inteframe juga sebab nanti Ikan Bilis tu kecik hati..
Tak jadi goreng sebab mak aku cakap dah ada ikan goreng..so,skip bilis goreng...kena jimat
Lepas interframe..mak aku soh masuk dalam plastik simpan semula dalam peti ais.
Hahaha...


Aku suka sambal nasi lemak yang mak aku masak sebab warna dia gelap dan ada sikit rasa manis..
Mak aku cakap kalau sambal Nasi Lemak mak aku akan guna gula kelantan.Orang kelantan panggil Gula Nissey..
Sebab mak aku cakap gula kelantan lebih lemak dan x semanis gula pasirbyang putih tu.
Bila campur dalam sambal Nasi Lemak rasa sambal lebih sedap..
Tapi kalau Sambal untuk makan ngan Nasi Putih..mak aku cakap lebih sesuai guna gula pasir tapi sedikit sahaja supaya kuah sambal lebih merah cerah  dan x semanis sambal nasi lemak
Mmmm.....hihihihi...
Agak2 aku faham x..?
Hahahaa...



Telur Rebus juga wajib untuk Nasi Lemak



Tempe Goreng...
Untuk ex Johorian...
Hahahaha...kakak aku la..!
Mmm....tapi aku makan Nasi Lemak Hijau ni ngan Tempe Goreng...NGAM sangat..!!
Kena jer ngan nasi lemak ni..



Kakak kalau ada lauk tempe...
Boleh jer dia hidup..!
xyah lauk lain pun kakak boleh jer makan nasi semata2 ngan lauk tempe...



Ikan Goreng
Mak aku cakap ikan ni mak mak aku goreng sebab dah ter defrost.
Mak aku cakap pukul 5 pagi tadi mak aku kuarkan ikan ni dari freezer nak masak kari untuk lunch..
Tapi sebab dah masak Nasi Lemak...
Ikan tu dah defrost...xkan nak frozen semula..
So...goreng...
Tapi aku rasa cam x kena lak nak makan Nasi Lemak ngan Ikan Goreng..
Aku cubit sikit jer..
Mak aku lak cakap sedap..
Mmm...we are difference taste..!


Naper semua lauk mak aku isi dalam mangkuk..
Tadi Ikan Goreng & Tempe Goreng tu dlam pinggan..
Selalu kalau aku angkatbikan goreng dari kuali .
Kalau aku isi dalam mangkuk mezti mak aku bising...cakap ikan goreng kena letak dalam pinggan or piring..
Ni mak aku lak siap replace dari pinggan ke dlam mangkuk..
Naper..?


Haaa..mak aku cakap sebab tudung saji ni kecikkk...x muat nak tutup kalau isi dalam pinggan
Mak aku sempat lagi berleter..
Mak aku cakap selalu kalau aku yang simpan lauk memang tudung saji x pernah rapat sebab ada jer piring terjulur keluar tudung saji tu..
Xde makna tutup kalau piringnya terjulur..

Ok..ok...Bye...

No comments:

Post a Comment