Monday 12 February 2018

NASI AYAM HARI AHAD

Nasi Ayam Hari Ahad
Sebab mak  aku masak Hari Ahad
Weekend kena la makan special sikit
Special sikit jer tau
Buka special banyak..
Mak aku cakap sebab semua barang dah mahal
Tak boleh nak makan mewah-mewah
Time2 cenggini mak aku cakap kena banyak berjimat cermat dan berhemah
So..Makan Nasi Ayam ni untuk sarapan merangkap juga lunch
Hahahaha....jimat tul tu mak aku
Tapi aku x kisah pun makan bmakanan yang sama beberapa kali pun kalau sedap..


Dah lama juga mak aku x masak Nasi Ayam ni
Bulan lepas ada beberapa kali masak Nasi Ayam tapi  NASI AYAM KUNING SELATAN macam kat sini .
Banyak kali juga mak aku masak lepas tengok Aunty Ogy post kat blog beliau
Sampai berjangkit-jangkit kat Achik sekali..
Haaaaaa.....tapi memang sedap
Pastu bila dah masuk tahun bari 2018 mak aku banyak masak sempoi-sempoi jer dah..
Sardin..telur..bilis bagai....
Ni pun semalam sebab langsung x kuar rumah jer...
Balik hari Sabtu mak aku dah soh kakak pergi beli ayanm sesiap untuk lauk hari Ahad sebab mak aku cakap hari Ahad x nak kuar mana-mana



Nasi Ayam ni lah aku makan untuk brunch
Sebab kalau sarapan patutnya awal pagi kan...
Kalau lunch mesti tengahari
Ini aku makan dalm pukul 11 pagi..dah nak tengahari sebab sejuk nak mandi awal-awal..heeee
Takkan nak makan dengan x mandi tu kan..
So dah nak tunggu mandi...lewat la aku makan


Bekal untuk abanng
Mak aku cakap ingatkan abang x nak sarapan kat umah
Sebab tu isi bekal
Tapi ....abang kan...
Mak aku cakap abang kalau nampak ayam dah macam musang tengok ayam...terliur ajer..!!
Hahahaha.....
Nampak jer mak aku masak Nasi Ayam...
Abang cakap nak makan dan nak bawa bekal juga
Tapi aku pun ulang makan 3x do...!!
Pukul 11 makan...
Petang mak aku masak bubur...
Tapi sebab bubur tu panas ..aku makn Nasi Aym ni lagi
Malam  sebelum gosok baju aku makna lagi...huh..!
Sebab stress banyak homework..
Ok x alasan tu..?
Hahahaha..



Dalam plastik tu bukan ais krim Malaysia yer..
Itu kicap dan sambal
Mak aku bungkus dalam plastik ais krim Malaysia
Selalu kalau aku bawa bekal yang ada sos atau mayonis mak aku selalu bungkus camtu gak...
Ok...jom C&P resipi dari mak aku


 
Ni la Nasi Ayam yang mak aku masak
Banyak mak aku masak...
Mak aku cakap sebab makan pagi merangkap tengahari
Mak aku cakap mula- mula kena masak sup dulu sebab nanti kuah sup tu nak buat masak nasi

SUP AYAM
1 ekor ayam- potong 4
10 cawan air
3 sudu minyak
2 sudu teh garam

Bahan Tumis:
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1 helai pandan

Bahan blend;
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul besar  halia
( Bahan blend dibahagi 3 bahagian)
  1- tumis sup
  1- gaul dan perap ayam
  1- masak nasi
  

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum.
2. Masukkan bahan blend dan masak beberapa minit hingga naik minyak
3. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingng ayam kecut
4.Masukkan air dan rebus hingga ayam 1/2 masak
5. Angkat ayam dan gaul dengan 2 sudu bahan blend + kicap manis dan 2 sudu sos tiram
6. Separuh kuah sup akan digunakan untuk masak nasi dan separuh lagi untuk makan bersama nasi

 

NASI AYAM mak aku
4 cawan beras basmathi
5 cawan kuah sup ayam
2 helai daun pandan
3 sudu bahan blend
2 sudu marjerin

1. Pnasakan kuali dan masukkan marjerin
2. Tumis bahan blend dan daun pandan.
3. Masukkan beras dan goreng sekejap.Biarkan dlam kuali
4.  Masukkan sup ayam dlam rice cooker dan on biar mendidih semula
5. Setelah kuah sup mendidih baru masukkan beras yang dag goreng tadi dan biar hingga nasi tanak


Ayam yang sudah 1/2 masak dalam sup tadi digaul 3 sudu bahan blend,3 sudu kicap manis dan 3 sudu sos tiram
Goreng ayam hingga masak sepenuhnya



Sambal Cili:
5 cili kering rebus & blend bersama 2 bawang putih & 1/2 cawan air
- Masak bahan cili belnd bersama 1/2 sudu teh garam,1 sudu besar gula dan 2 sudu cuka
- Masak hingga pekat dan sesuaikan rasanya
** Lebih sedap gunakan cili merah segar,tetapi sebab xde stok cili merah guna sahaja cili kering


KICAP
- Lebihan perapan ayam tadi ditambah 1/2 cawan kicap manis dan masak hingga pekat
-Jika nak kicap banyak tambah jumlah kicap dalam lebihan perapan


Sambal Halia
1 ketul besar halia
2 bawang putih
2 sudu besarcuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam halus
- Blend semua bahan hingga halus..sesuaikan rasanya


Kalau pinggan yang ada Sambal halia tu mesti mak aku nyer
Sebab kalau pinggan aku xde sambal halia
Aku x suka sambal Halia
Mak aku yang paling suka Sambal Halia
Mak aku cakap Sambal Halia selalunya dimakan bersama Nasi Ayam Hainan
Tapi selalun ya setiap kali amsak Nasi Ayam mak aku akan buat Sambal Halia ni
Mak aku cakap bagus untuk buang angin dalam badan sebaba ada halia dan bawang putih
Eiii...tapi aku x suka bau dan rasa dia
Aku x tahu macamana mak aku makan dengan seleranya Sambal Halia tu cicah ngan ayam...
Apapun aku hanya x suka sambal Ahlia sahaja..
Lain-lain semua aku SUKAAAA....!!!
Ok...wassalamu

No comments:

Post a Comment