Tuesday 30 June 2020

DAGING KERBAU GORENG KUNYIT +KACANG PANJANG (PKPP COVID-19)

Sampai jer KL kakak kata lapar nak makan nasi
Masa singgah R&R Tapah beli roti kat Harold Bread..
Kakak beli cream horn
Langsung x sedap sebab cream dia kasar macam budak baru belajar buar butter cream(naper ek lately ni product Harold Bread dah x sedap macam sebelum ni..??)
Mak aku order Bakso..
Pun x sedap sebab sambal dia basi..
Maybe sambal sebelum PKP lagi kot🤣
Order air milo pun cayaq ceroi
Semua serba x kena
Malas nk complain
Sebab dorang dah lama cuti x buka R&R kot

 Balik rumah mak aku masak
Daging Kerbau Goreng Kunyit + Kacang Panjang
Daging Kerbau tu Pakcik yang belanjer
Pakcik dah siap potong & basuh dagibg kerbau tu
& siap frozen
Sampai KL daging dah mula defross & mak aku terus masak

 Nampak sedap giler
Tapi aku dah x berani nak langgar pantang
Tak berani lagi nak makan daging
Untuk aku mak aku goreng ikan dory
Tengok daging tu aku hanya telan air liur
Dah la daging kerbau
Payah nak jumpa tu
Sib baik Pakcik bagi banyak
Mak aku masak separuh & separuh lagi mak aku simpan kat freezer.
Kata mak aku nanti mata aku dah baik, mak aku masak daging kerbau tu untuk aku
Pakcik memang selalu beli daging kerbau
Terutama time raya
Sebab Pakcik orang Pahang
Orang Pahang lebih suka kerbau daripada lembu..
Betul ke..????


 Lauk Daging Kerbau Goreng Kunyit + Kacang Panjang ni special sebab guna Daging Kerbau & Kacang Panjang ni plak yang fresh dari pokok kebun
Achik petik kat belakang rumah Achik

 Pokok Kacang Panjang yang nenek tanam masa PKP kat rumah Achik
Berbuah lebat

 DAGING KERBAU GORENG KUNYIT + KACANG PANJANG

1/2 kg daging kerbau - potong kiub besar
(gaul dengam 1 sudu teh garam+1 sudu besar serbuk kunyit)
1/4 cawan minyak
15 batang kacang panjang-kerat 2cm
1 bawang besar-hiris
1 cili merah - hiris

1. Panaskan kuali
2.Masukkan daging kerbau yang sudah digaul garam + kunyit.
3.Masak hingga terbit air daging.
4. Tutup kuali & biar daging lembut. Jika perlu tambah sikit air supaya daging empuk
5. Bila daging lembut dan air hampir kering masukkan minyak.
6. Goreng daging sekejap jangan sampai garing supaya daging kekal juicy
7. Tambah bawang, cili & kacang panjang
8. Gaul rata & sesuaikan rasa


Mak aku cakap sayang bekas goreng daging tu sebab daging kerbau susah nak dapat
Mak aku diap gaul nasi dalam kuali bekas goreng daging tu..
Nampak sedap
Tapi aku hanya mampu tengok
Sambil makan nasi berlauk ikan goreng & membayangkan ikan goreng tu sebagai daging ketbau
😭



6 comments:

  1. Replies
    1. In sha Allah...
      Ni fah rasa berkurangan sikit dah

      Delete
  2. Betul lah kata pak cik tu. Org Pahang suka daging kerbau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makcik...
      Makcik pun orang Pahang ker😅

      Delete
  3. Keluarga makcik, suka kerbau masak opor. Hmmm sedap. Lama dah tak makan opor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opor tu rendang ker.. Google nampak macam rendang.. Tapi kiter lum pernah makan opor

      Delete