Thursday, 18 June 2020

ASAM PEDAS IKAN MERAH LAUK PANTANG(PKPP-COVID 19)

Sebab asyik makan ikan rebus, ikan sup jer sejak seminggu ni memang nampak mata aku semakin susut bengkak
Nampaknya betul la kata nenek kena pantang makan kalau nak cepat baik


 Mak aku masakkan asam pedas ikan merah
Kata mak aku kesian aku asyik makan ikna rebus & ikan sup jer
Hari ni mak aku masak Asam Pedas Ikan Merah..
Lately ni makan ikan sedap-sedap la
😁😁😁
Best juga berpantang dapat makan ikan sedap
Kalau x... Selalu makan ayammmmmmmm jerk
Sebab abang x makna ikan
Kalau masak ikan nak kena masak juga ayam untuk abang
Tapi sejak 2 minggu ni aku suka la banyak makan ikan
Abang  banyak makan telur jer la
Hahahaa... Sowwy...!!!


 Memang guna minyak tapi aku x makan sangat kuah dia
Aku hanya amik ikan
Tapi ada la juga rasa asam pedasnya sebab ikan tu bersalut kuah asam pedas.
Dah 2 minggu x makan ayam
Abang pun asyik makan telur & sardin jer sebab abang xnak ikan
Macam la sardin tu bukan ikan 🀣🀣🀣
Asam pedas ni pun abang makan jerk,
Tapi makan kuah jer ngan telur dadar
Ikan abang xnak
Mak aku ngan kakak makan lauk ni juga


ASAM PEDAS IKAN MERAH
3 keping ikan merah
2 biji tomata
5 biji bendi
2 pokok daun kesum
1/4 cawan minyak
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air

Bahan Blend;
20 cili kering
1/2 bawang besar
3 bawang putih
3 hiris lengkuas
1 batang serai

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga garing & naik minyak
2. Masukkan ikan & air asam jawa + lagi 1 cawan air,garam & gula
3. Biar mendidih baru masukkan bendi dan tomato
4. Biar mendidih & jika terlalu pekat tambah sikit lagi air untuk kuah
5. Masukan daun kesum dan sesuaikan rasa

2 comments: