Ni biskut fav mak aku
Mak aku memang nut lover
Segala kacang memang fav mak aku
Aku kenal banyak kacang pun sebab mak aku selalu beli..
Kacang tanah, kacang tembokš¤£(walnut), kacang macadamia, kacang pecan, kacang pis, kacang parang, kacang hitam, kacang merah, kacang hijau, kacang mata hitam& macam-macam kacang mak aku selalu beli.
Ada kacang jenis nut & ada kacang jenis bean termasuk Mr Beanš¤£š¤£
Dalam banyak-banyak kacang ni paling aku suka kacang macadamia
Tapi kacang macadami ni mahal macam nak meninggalš¤
Selalu beli kat Petronas @ 7E jer yang paket kecik brand Tong Guan tu..
1 bungkus kecik tu dulu harganya rm6++ hanya ada 6@7 biji jer.. Haaa sebiji singgit kottt. Tapi sekarang dah jarang jumpa yang pack macadamia tu. Kalau jumpa pun pack yang campur almond & macadamia.. Almond ada la 7 biji & macadami memang x lebih dari 3 biji jer.. Tapi dia nyer macadamia tu memang sedap sebab bila kunyah memang melting xde rasa hampas macam kacang lain.
Biskut Mazola ni juga antara biskut yang wajib mak aku buat setiap kali raya..
Fav mak aku & Achik. Aku x minat kacang tanah sebab kalau makan nanti naik jerawat..
Mak aku cakapmitu semua mitos
Tapi mitos ke apa tos ke memang kalaunaku makan kacang tanah, muka akan naik jerawat..
Kalau makan nasi lemak pun aku xkan makan kacang tu...
Aku tak tahu naper kalau buat Biskut Mazola, mak aku akan buat bentuk bunga ni & memang letak kacang hedabak tu atas biskut...
Selalunya tugas aku letak kacang tu & sapu telur atas tu..
Paling leceh bila telur tu melelh & lekat pada tray.. Pastu mak aku bising sebab bila kuih masak susah nak tanggal dari tray sebab melekat telur tu kering..
BISKUT MAZOLA SEDAP ..versi mak aku
1 kg tepung gandum
1 kg kacang tanah besar putih tanpa kulit
1 kg minyak jagung
1/2 kg gula- blend halus
1 sudu teh garam
2 kuning telur
1 kg tepung gandum
1 kg kacang tanah besar putih tanpa kulit
1 kg minyak jagung
1/2 kg gula- blend halus
1 sudu teh garam
2 kuning telur
1. Panggang kacang dalam oven hingga golden
2. Blend kacang hingga halus
3. Blend gula
4. Gaul tepung,kacang gula dan garam
5. Masukkan inyak jagung dan gaul rata
6. Canai dan terap
7. Sapu kuning telur dan letak kacang
8. Masukkan dalam oven 20 minit dengan suhu 180
9. Hati2 masa panas sebab mudah lerai
10. Biar sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara
Sepanjang puasa hari tu banyak view untuk post BISKUT MAZOLA SEDAP... kat sini...2. Blend kacang hingga halus
3. Blend gula
4. Gaul tepung,kacang gula dan garam
5. Masukkan inyak jagung dan gaul rata
6. Canai dan terap
7. Sapu kuning telur dan letak kacang
8. Masukkan dalam oven 20 minit dengan suhu 180
9. Hati2 masa panas sebab mudah lerai
10. Biar sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara
Maknanya ramai la peminat biskut ni.
Ramai la gang mak aku..
Maybe sebab kat situ ada step by step
& sebab PKPB ramai la yang buat biskut raya sendiri...
Kata mak aku dolu2 kat kampung buat biskut ni guna minyak masak biasa jer.
Tapi hasilnya mak aku cakap x lah sesedap guna minyak jagung.
Buat ngan minyak apa pun maknakunkata tetap dipanggil Biskut Mazolaš
Mak aku cakap Mazola tu salah satu brand minyak jagung.. Kata mak aku dolu2 minyak jagung hanya ada brand Mazola la yang ada kat kedai pun. Mak aku cakap dolu x banyak brand..
Asal minyak jagung Mazola
Asal marjerin ja Planta
Asal sabun basuh ja Breeze
Ada banyak lagi brand & barang maknaku sebut aku x hengat
Yang aku x pernah dengar pun hado..
sama lah macam mak cik.biskut ni tak pernah miss klu raya.
ReplyDeleteHeeee.. Taste mak-mak la biskut ni ek.. š
Delete