Sunday, 28 June 2020

TERPERANGKAP TRAFFIC JAM & PENGAJARAN(PKPP-COVID 19)

3hari 3 malam balik Kedah,
Pagi-pagi lepas subuh hari Isnin gerak balik KL.
Kakak yang drive dari Kedah sampai KL

Terperangkap jam kat Seberang Prai
Sebab Isnin kan orang kerja
Gerak dari rumah Kedah pukul 6.15 pagi
7.15 lepas Tol Sungai Dua dah jam la
Sib baik lepas masuk Tol Juru jalan ok x jam dah.
Mak aku cakap ngan kakak nanti benti isi minyak kat Sungai Perak
Tapi masa sampai R&R Sungai Perak kakak kata minyak ada lagi untuk 170km.
Mak aku cakap xyah isi lagi sebab nanti nak benti sarapan kat
R&R Tapah
Target pukul 9.15 dah boleh sampai R&R Tapah
Dari Sungai Perak ke Tapah hanya 80km
Mak aku cakap malas nak benti sebab jalan pun clear xjem, so nanti jerlah isi minyak
Kakak pun teruskan drive


Lepas Terowong Menora....
Jammed x bergerak..
Tak tahu apa sebab
Ingatkan kejap jer sebab ada construction ke
Sekali dari pukul 8.45 sampai pukul 10 pagi baru dapat gerak beberapa ratus meter jer x smpai pun 1 km
Banyak jam x gerak langsung.
Selepas lebih 1 jam terperangkap dal jam x bergerak minyak dah susut tinggal 100km jer
Makin lama-makin turun sampai dah x sampai 100km
Semua panic
Kakak suggest off aircond
Maka berpanaslah walaupun buka tingkap tapi dah jam, angin pun xde bertiup
Tengah ngadap jam tu nampak 2 ambulance lalu, kereta polis 2,towing & truck askar lalu kat lorong kecemasan
Tak tau apa berlaku di depan sebab x nampak
Minyak makin menurun sampai dah naik simbul fuel warning!!!!
Mak aku cakap kalau sampai cukup 2 jam x gerak..
Kita susur lorong kecemasan & cari tempat selamat skit kita benti & biar dah habis jam baru kita gerak.. xdelah membazir minyak dalam jam & sempat la sampai petrol station
Kakak dah waze.
Kt depan dalam 2km lagi ada accident
Petrol station pun dah x jauh dalam 10 km ada kat R&R Simpang Pulai sebelum Tapah
Tapi mintak dah tinggal 60km.
Buatnya kalau dah x gerak-gerak langsung macam ni
Mau kering minyak ni
10km memang x jauh
Tapi kalau minyak kering dalam jam
Sapa nk gi beli
Plus Ronda pun xleh bantu sebab memang jam teruks..!!!


Dekat 2 jam terperangkap
Nampak dah boleh gerak perlahan-lahan
Dah mula nampak lampu kecemasan di depan dalam 1/2 km
Bergerak macam siput khinzir
Dah la panas x on air cond


Malam tengok berita kat TV rupanya sebab kemalangan tu memang PLUS sesak hingga lewat petang
Pukul 5.30 petang pun kerja-kerja mebgalihkan treller & sisa besi belum siap hingga PLUS kena buka lauluan kontra
Huh, rupanya kami bernasib baik kerana masa tu kemalangan tu baru jer berlaku pkul 9.00 pagi.
Maknanya hanya beberapa minit di hadapan kami.
Walaupun memang terperangkap juga 2 jam tapi kenderaan dibelakang terpaksa berjam lagi lama.
االله telah menyelamatkan kami daripada terperangkap lebih lama..
Paling bersyukur, bila minyak kereta x sempat kering
& kami sempat sampai stesen minyak Simpang Pulai dengan selamat
Moral of the story...
Jangan tiru aksi malas benti isi minyak..!!

2 comments: