Tapi mak aku tetap buat banyak biskut raya
Tat Nanas Gulung ni fav kakak
Mak aku buatkan 2 balang besar
Makan puas-puas
Tapi kakak diet la plak😅
Tata Nanas dalam bekas hidangan kuih raya
Bekas Kuih ni memang sama jer ngan kat rumah Achik & sama juga kat rumah nenek di kampung..
Sama bentuk sama model sama brand Vantage...
Mak aku cakap dah 12 tahun umurnya
Kalau kanak-kanak mak aku kata dah ambik UPSR tahun ni
Ops.... Tahun ni UPSR dibatalkan sebab Covid 19...
PT3 pun dibatalkan
Hanya SPM & STPM jer on
Takde pic lain yang snap
Ni jer
Ada jer lagi dalam balang kat kabinet dapur
Tapi malas nak snap
Selalunya mak aku akan buat TAT NANAS BUNGA MATAHARI... macam kat sini
Kalau untuk jualan pun mak aku buat bentuk bunga matahari
Selalu kalau tat gulung ni bjat special untuk kakak bawa balik kolej jer sebab kakak x makan kalau tat matahari sebab intinya kat luarðŸ¤
Kakak hanya akan makan tat gulung
Mak kau cakap resioi dia sama jer
Bahan pun sama jer
Tapi naper kakak x makan tat bunga matahari???
TART NANAS
1 pail butter ( 1kg)
2 cawan gula icing
2 sudu teh garam paling halus
1 pack tepung rose
2½ cawan tepung jagung
2 biji telur + 4 camt.esen vanila
jem nanas( dari 3 biji nanas)
1 pail butter ( 1kg)
2 cawan gula icing
2 sudu teh garam paling halus
1 pack tepung rose
2½ cawan tepung jagung
2 biji telur + 4 camt.esen vanila
jem nanas( dari 3 biji nanas)
2 biji telut kuning +2 sudu air
1. Mix butter & gula icing
2. Masuk telur + esen vanila
3. Tambah tepung jagung
4. Ayak tepung rose + garam & masuk sikit demi sikit hingga dapat dough lembut. Dough kema lembut supaya mudah nak tekan keluar dari tube acuan tat
5. Uli sebati & masukkan dalam tube acuan tat nanas & picit memanjang
6. Gentel jem nanas & isikan inti & gulung
7. Sapu kuning telur + air
8. Bakar 180° selama 25-30 minit ikut tebal kuih
2. Masuk telur + esen vanila
3. Tambah tepung jagung
4. Ayak tepung rose + garam & masuk sikit demi sikit hingga dapat dough lembut. Dough kema lembut supaya mudah nak tekan keluar dari tube acuan tat
5. Uli sebati & masukkan dalam tube acuan tat nanas & picit memanjang
6. Gentel jem nanas & isikan inti & gulung
7. Sapu kuning telur + air
8. Bakar 180° selama 25-30 minit ikut tebal kuih
saya pun suka makan tat nenas, tapi malas nk buat banyak kerja.solusi nya beli
ReplyDeleteBeli jeewwww.. Boleh rasa macam-macam..
DeleteKalau buat sendiri 1 rasa jer laaaa.. 🤣🤣