Sunday, 21 June 2020

IKAN MERAH STIM LEMON-LAUK PANTANG(PKPP-COVID 19)

Laun lunch hari Khamis
Masih berpantang makan
Hanya makan ikan isi putih
Takut nak makan ayam, daging & ikan sembarangan sebab takut mata gatal & bengkak merah macam hari tu yang salah makan seafood tu

 Mak aku masak Ikan Merah Steam Lemon



 Sedap ooooo
Rasa best lak makan lauk-lauk berpantang ni..
Sebab sedapšŸ¤­šŸ¤­
Bukan pantang orang bersalin naaa
Aku pantang sebab mata chalazion


 Dah 2 minggu makan lauk pantang sedap-sedap.
No more ayam
Tapi ayam mak aku still masak
Ikan hanya masak untuk aku


IKAN MERAH STIM LEMON
1 keping ikan merah
1biji tomato
1/2 lemon - hiris nipis
1/4 sudu teh garam
5 hiris halia muda- potong jejari halus

Bahan Sos
1 sudu kicap manis
1/2 lemon- perah airnya
1/4 sudu teh garam
1/4 kiub ayam
3 cili padi merah - cincang
2 cili padi hijau - cincang
1 pokok daun ketumbar - cincang
1 ulas bawang putih-cincang
2 hiris halia muda-cincang
** semua bahan sos dicampur  sebati

1. Bersihkan ikan
2. Letak ikan atas bekas tahan panas.Sapu garam & tabur halia serta susun tomato.
3. Kukus hingga ikan masak lebih kurang 15 minit
4. Bancuh semua bahan sos
5. Bila ikan masak, tuangkan bahan sos mentah(tanpa dimasak)
6. Hidangkan panas-panas



 Ikan dah siap kukus

 Campur semua bahan sos dan sesuaikan rasa

 Sedapppppppp

Kuah dia... Perghhh
Brrrrr Alhmadulillah...

No comments:

Post a Comment