Sunday 14 June 2020

SUP FUCUK & SUHUN(PKPP - COVID 29)

Mak aku masak sup untuk aku
Mak aku suruh pantang makan
Hanya makan sesetengah makanan yang tidak gatal untuk elakkan mata aku kembali merah
Ayam, daging & sesetengah jenis ikan mak aku cakap gatal.
Aku rela x makan

Mak aku masak Sup Fucuk & Suhun ni
Kata mak aku ni sebagai kuah
Sebab dah beberapa hari aku makan ikan goreng jer
Tapi effect nya memang mata aku dah x semerah minggu lepas


Mak aku cakap sup ni sedap
Ada fucuk
Ada suhun
Ada Black fungus
Ada kentang
Ada lada hitam untuk rasa pedas
Mak aku soh makan panas-panas
Haaa... Sekarang makan dah macam oranf sakit
Banyak kena pantang
Memang sakit pun
Sakit mata
Kalau sakit hati kena pantang makan jugak ker??
🤭🤭🤭


Tapi sayangnya sup ni x kena ngan tekak aku..
Aku rasa fucuk & cendawan hitam th kuat sangat.
Aku lebih rela makan nasi putih ngan ikan jenahak goreng jer
Akhirnya mak aku yang habiskan sup ni
Mak aku cakap sedap sangat
Heeee.. aku just say thank you.
😁😁😁😁


SUP FUCUK & SUHUN
5 batang fucuk kering- patahkan & rendam
10 black fungus - rendam
Sedikit suhun-rendam
1 biji kentang - kupas & dadu besar
10 biji lada hitam - tumbuk kasar
1/2 bawang besar-hiris
2 bawang putih -
1 sudu ikan bilis putih
1 sudu teh garam
1 sudu minyak
2 tangkai daun sup- cincang

1. Panaskan minyak & tumis ikan bikis putih, bawang besar & bawang putih
2. Masukkan kentang & 3 cawan air.
3. Bila kentang empuk, masukkan fucuk, cendawan, lada hitam & suhun
4. Biar mendidih & tambah garam & sesuaikan rasa
5. Taburkan daun sup


No comments:

Post a Comment