Monday, 1 June 2020

ALMOND LONDON RAYA AIDIL FITRI 2020(PKPB-COVID 19)

Masih about biskut Raya Aidil Fitri 2020
Beraya dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat..
Mak aku buatka 7 jenis biskut untuk raya
Salah satunya request daripada aku...

Almond London
Biskut fav aku nih
Dah cakap ngan mak aku awal-awal Almond London ni kena masuk list


 Mak aku cakap buatkan
Dengan syarat aku yang kena dip dalam coklat
Yess.. Aku suka

Kerana bz buat video & asigment untuk interview tu
Aku x dapat tolong gentel biskut
Mak aku kata nanti mak aku buatkan biskutnya siap-siap
Pastu simpan dalam balang
& bab nal celup dalam coklat mak aku cakap aku kena buat sampai habis
Okeh bebeh...!


 Pagi-pagi  pun aku sanggup tau
Walaupun nampak aku pakai pyjama
Tapi aku dah mandi tau
Haaaa bulan puasa banyak pakai pyjama jerk sepanjang hari
Pagi bangun mandi
Tukar pyjama kepada pyjama lain
Baju lain jarang usik
Sebab sejak PKP x risau nak gi mana
Tak risau orang nak datang
Kalau paling pun yang ketuk pintu runner hantar parcell jerk
Ala.. Amik tudung sarung yang mak-mak swlalu pakai tu dah la
Runner tu pun x sempat nak tengok dangat sebab dia bz nak hantar banyak lagi barang orang lain😁


Celup cookies ni dalam coklat
Susun dalam paper cup
Tabur plak almond nips
ALMOND LONDON
1 ketul butter
1/2  cawan gula icing
(memang xnak manis sanvat sebab coklat dah manis)
1 biji telur
1 sudu esen vanila
1½ cawan tepung jagung
1/2 cawan conflakes kisar halus(boleh skip)
Tepung gandum ikut lembut
100 biji whole almond - panggang hingga rangup
½kg coklat Barryl"s
½ cawan almond nips
Paper cup hitam

1. Mix butter & gula
2. Tambah telur & vanila
3. Masukkan tepung jagung & gaul darat
4. Tambah conflakes kisar & tepung gandum sikit demi sikit hingga dapat dough yang lembut seperti adunan tat nanas
5. Ambil dough 1 sudu kecil & isikan sebiji almond panggang & gentel bentuk bulat @lonjong
6. Susun dalam loyang & bakar dalam oven 180° anggaran 25 minit @ hingga nampak garing bawahnya
7. Sejukkan biskut (sebaiknya dibuat 1 hari lebih awal)
8. Cairkan coklat & celup biskut
9. Masukkan dalam paper cup & tabur beberapa almond nips

No comments:

Post a Comment