Monday, 23 January 2017

SPAGHETTI BOLOGNESE- BEKAL HARI ISNIN

Apa tu..?
Bula-bulat..
Kuah Merah...
Haaaa.....
Tu Sos Bolognese...

Spaghetti Bolognese untuk Bekal Hari Isnin semalam...
Dah 2 minggu mak aku janji nak masak spaghetti Bolognese untuk bekal..
So, semalam baru mak aku buatkan..
Kata mak aku sebab ada stok adunan chickenball..
Baru best skit nak makan...

SPAGHRTTI BOLOGNESE
1 paket pasta/spaghetti
1botol sos spaghetti
1 bawang besar-dadu halus
30 biji chickenball
1 pokok daun sup ( lagi sedap guna sweet basil)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu makan oregano kering
2 sudu minyak



Bahan nak buat Sos Bolognese..
Hmm...mak aku cakap guna sos segera dalam botol je pun..
Cuma tambah bahan lain sikit kasi lagi sedap laaaa...
Hehehehe....
Tambah bawang besar,chickenball,daun sup dan oregano garam & gula

1. Panaskan minyak & tumis bawang hingga harum


2. Masukkan sos segera. Tambah 1 botol air(guna botol sos spaghetti tu )


3. Bila mendidih,tambahkan cheickenball,garam dan gula
RESIPI & CARA BUAT CHICKENBALL BOLEH TENGOK SINI...


4. Tambah daun sup cincang..
     Kalau ada sweet basil lebih sedap dan harum.


5. Untuk lebih aras Italy,taburkan daun oregano kering


Jangan lupa rebus spsghetti..
Jerang air yang banyak hingga mendidih dan tambah sikit garam..


Ikut arahan pada paket berap minit yang sesuai direbus..
Jika suka ala dante ikut arahan pada paket..
Ala dante tu maksudnya rebus sampai lembut tapi masih ada tasa keras tenengah-tengahnya..
Tu cara orang Italy..
Mak aku kata orang Italy kalau masak nasi pun suka yang ada keras-keras lagi ditengahnya..
Tapi tu namanya Rissotto..
Aku..?
Hmmm...x kisah ala dante ka...
Lembut ke..
semua boleh..
Jangan mentah sudaaaaaaa....

Siap bekal untuk kesekolah...
Ada juga tu bekao untuk gi kerja..
Hehehehe...
Abang & kakak....

No comments:

Post a Comment