Saturday, 14 January 2017

PETUA SIMPAN PISANG

Pisang.....
Dah masak ranum...
Ranum tu apa...?
Ranum tu terlalu masak la...
Kalau pisang yang terlalu masak ada banyak stok...camaner nak simpan...?
Kalau biar nanti kulitnya hitam dan isinya benyek...
Boleh ke simpan dalam peti ais..?
Boleh....tapi biasanya orang x simpan macam simpan apple bagai kot...
Kottt.....
x tau lah kalau memang mak aku yang x pernah camtu..
Cuma mak aku cakap biasanya pisang orang simpan kat dalam bakul @ gantung jer macam kat gerai buah...
Tapi ni bukan pisang emas ke..pisang cavendish ke yang  ayu & flawless tu...
Ni just pisang untuk cekodoks..
Jom tengok cara mak aku simpan stok pisang .....



Heee...prosenya kopek pisang & blend ter skip la pulakkk....
Tapi nk cakap...
Ni la  cara mak aku simpan stok pisang yang dah over masak ranum...
Kupas kulit...potong kasar..@ lenyek2 skit..masuk dalam blender.....preeeeengggg....siap
JANGAN isi banyak2 dalam blender jar tu...
Agak2 sekali blend dalam 5 biji...
Kalau bsnyak takut x pusing plak sebab kita xnak guna air....
Just blend pisang SAHAJA..


Da siap isikan dalam plastik asing2 agak2 untuk sekali guna...
Simpan dalam freezer....
Biar beku keras dalam tu...
Bila nak guna,kuarkan dan defross dalam 1/2 jam...
Ready to use....
Sesuai untuk cekodoks....kek pisang...apam pisang....lengat pisang...aper2 jer yang nak guna pisang lenyek...

No comments:

Post a Comment