Saturday 21 March 2020

LAUK SOSEJ GORENG - HARI KE 3 PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN

Semalam hari Jumaat adalah haro ke3
Perintah Kawalan Pergerakan kerana angkara Covid 19
Buat pertama kalu dalam hidup aku mendengar arahan ini
Pertama kali dalam hidup aku aku dengar  tegahan Solat Jumaat di masjid..
Bukan itu sahaja.. Semua pergerakan juga dihadkan & seboleh mungkin semua dikenhendaki berada hanya dalam rumah sahaja..
Masuk hari ke 3 dah mula terasa
Suasana swkitar sunyi sepi walahpun hakikatnya ada beribu orang diperumahan ini..
Meninjau dari  tingkap juga tiada lagi jammed

Tak banyak mender boleh buat  selain ngadap handphone & TV & tidur
Aku sambung puasa walauoun puasa ganti dah selesai..
Mak aku cakap niat jer puasa ganti..
Mana tau boleh gantikan puasa-puasa kita yang x sempurna..
Mak aku pun puasa juga


Untuk iftar minta mak aku masak lauk sosej
Musim kuarantin ni mak aku dah ingatkan awal-awal lagi..
Makan dah xleh ikut suka
Kena jimat sebab bekalan makanan yang ada untuk bertahan sehingga 31 Mac iaitu tarikh akhir Perintah Kawalan Pergerakan
Kata mak aku.. itupun kita x boleh nak jangka kerana PM dah umumkan jika covid 19 masih tidak terkawal mungkin tempohnya dilanjutkan
Tidak tahu sampai bila.
Huhuhu... Takutnya


Pic Telur Dadar ni separuh sahaja
Ada sebabnya
Seebab ni memangvtinggal separuh pun..
Lauk lebihan abang ngan kakak lunch
So, snap separuh supaya x nampak la  separih yang dah dimakan
Hahahaja

Lauk iftar mak aku
Ikan Tongkol Rebus Cicah Budu
Ikan Tongkol Rebus ni rasanya dah seminggu kot..
Dapat la mak aku makan sikit demi sikit
Hanya mak aku yang makan ikan tongkol tu
Aku..abang & kakak x suka
Mak aku xnak makan lauk sosej tu
Mak aku cakap tu lauk orang muda


Aku iftar lauk sosej goreng ni ngan nasi putih
Abang dah nampak sosej..
Memang fav abang la
Kakak asalnya xnak makan nasi
Tapi bila tengok lauk sosej ni
Kakak terus amik pinggan
Finaly kakak yang 2x tambah nasi
Hahahaha...
Lately ni memang nikmat sangat bila makan..

LAUK SOSEJ GORENG
10 batang sosej
1/2 bawang besar (kena jimat)
1 sudu chilly flakes
1 sudu marjerin/ minyak
(kalau guna minyak sosej mudah kering berkedut)
Sikit garam  & daun sup

1. Potong sosej & bahan lain
2. Panaskan marjerin & gorengkan sosej hingga harum
3. Bila sosej masak, tambah semua bahan lain & sesuaikan rasanya


2 comments: