Thursday 22 March 2018

TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI API CAMPUR BELIMBING BULUH

Dairy Hari ke-3 di Kedah...
Pagi b/ fast Gafung Kukus & Spaghetti Sardin..
Telur Itik Masak Lemak Cili Api Campur Belimbing...
Lauk Lunch hari Selasa...



Lauk ni mak aku yang masak kat rumah baru
Nak bawa balik makan kat rumah nenek di kampung...
Nenek suruh masak siap2 sebab nenek pun dah lama x balik kampung..



Mak aku suruh amik 3 biji telur itik
Aku tengok ada 10 biji telur itik dalam peti ais..
Nenek kata Achik yang belikan telur itik tu
Haaa....aku tahu telur itik kulit die warna putih..
Ada juga telur itik kulit dia warna toqoise cair
Aku suka telur itik sebab lagi sedap dari telur ayam
Telur itik lebih lemak dan egg yolk die warna oren yang cantik
Mak aku cakap nak buat Masak Lemak Telur Itik dengan Belimbing Buluh...
Mmmm...tang telur itik aku suka
Tang belimbing buluh tu...mmmm boleh la
Tapi mak aku suka belimbing buluh..
Belimbing Buluh yang ni nenek cakap ada kawan nenek yang bagi..
Banyakkk...
Mak aku cakap Telur Itik kalau masak lemak cili api + Belimbing Buluh memang match...
Bagai Pinang Dibelah Dua...
Hahaha...maksudnya pasangan yang sepadan la...
Tapi perumpamaan itu sesuai untuk pasangan penganti...
Bukan untuk Telur Itil dan Belimbing..
Hahahaha


TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI API DENGAN BELIMBING
3 biji telur itik
15 biji belimbing buluh
2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1 serai

Bahan Tumbuk
10 biji cili api merah
1 ketul kecik kunyit
3 bawang merah
1 sudu teh garam

1. Campur bahan tumbuk & santan cair.
2. Belimbing buluh dipotong kedu2 hujungnya
3. Masak bahan tumbuk,santan cair dan belimbing hingga mendidih.Masukkan serai ketuk.
4. Masak perlahan hingga belimbing berubah warna dan lembut.Masak perlahan agak lama supaya rasa masam dari belimbing keluar kedalam kuah dan rasa masam pada belimbing berkurangan
5. Pecahkan telur itik dan dengan hati2 masukkan dalam kuah. Jarakkan setiap biji telur dan biar mendidih perlahan hingga telur masak.
INGAT...jangan dikacau telur selagi telur belu. masak...Ini untuk mengelak telur oecah dan bercampur putih dan merahnya
6. Bila nampak telur masak baru dikacau perlahan dan balikkan supaya masak sepenuhnya
7. Sesuaikan rasanya..



Antara bahan untuk Telur Itik Masak Lmak Cili Api dengan Belimbing Buluh


Bahan tumbuk...
Guna Cili Padi Masak Merah supaya warna kuah akan cantik


Masak bahan tumbuk,santam dan belimbing buluh



Masukkan juga serai.Biar memdidih perlahan agak lama supata belimbing lembut dan kurang masam..


Pecahkan telur itik  sebiji dan dengam hati2 masukkan dalam kuah


Biar mendidih perlahan supaya telur tidak pecah dan masak hingga telur mengeras..

** Satu lagi cara untuk memastikan telur membeku dengan cantik....
- Masak 1/2 periuk air bercampur 1 sudu cuka makan hingga mendidih..
- Pecahkan telur dalam mangkuk.
- Dengan menggunakan sebatang sudu buat pusingan dalam air bercuka yang sedang mendidih...
- Perlahan2 tuangkan sebiji telur tafi kedalam pusaran air tersubut & serta merta telur akan membeku bahagiam putihnya..

*** Untuk lebih faham teknik ini boleh LIHAT STEP BY STEP di sini...


Masak Lemak Telur Itik Dengan Belimbing Buluh siap dimasukkan dalam bekas untuk bawa berkelah dikampung


Selain Telur Itik...
Nenak juga buat Cabai Tumbuk ..
Rebus Terung untuk jadikan ulam cicah Cabai Tumbuk


Juga lauk Ayam Goreng...
Masak Nasi sesiap...
Bawa semua lauk2 tu..
Berkelah kat kampung..
Ala...tapi dah bertiga jer..
Aku..mak akj..nenek...
Mana nak meriah..
Tapiiii....sedappp makan kat kampung
Sambil makan sambil hidu asap nenek bakar daun2 pokok yang penuh gugur depan rumah..
Aummmmm....

No comments:

Post a Comment