Sunday, 18 March 2018

BALIK KAMPUNG MELALUI JALAN SIK & CERITA MENAKUTKAN...

Pagi2 buter lagi semua dah mandi termasuk "unta" tunggangan kami untuk bermusafir..
Hari ni bermusafir  lebih dari 2 marhalah..
Hahaha...acah2 sejak jadi studen Tasawwur ni kan.....kikiki...
Semua beg dah masuk dalam bonggol unta..
Subuh2 lagi semua dah ready memulakan perjalanan beratus km...
Dah jalan 1km...mak aku soh abang singgah car wash..
Kasi kereta mandi sunat sebelum memulakan perjalanan..
Hahaha....
Mak aku cakap kereta dekat sebulan x mandi..
Asal nak mandikan jer...hujannn..
Bukan kotot pun ..tapi hari tu DBKL buat fogging ..nampak.macam berminyak2..
Ni ...mak cakap kena mandikan juga sebab nak jalan jauh....
Dah siap cuci kereta...
Bismillah..
Baca doa naik kenderaan  
Jalannnnnn.....



Petjalan  jauh x kuraaa...
Kerna hati ku melonjak sama..
Ingin berjumpa sanak saudara..
Yang selalu bermain dimata...

     Nun menghijau gununv ladang & rimba
     Lagit nan.cerah bertambah birunya..   
     Deru angin turut sama berlagu..
     Semuanya bagaikan turut gembira....

Balik kampunggggg....
Oh...oh....oh bakik kampung...
Oh..ho....ho....balik kampung..
Hati girang....

Alamak....lapar la belum sarapan...


Singgah R&R Tapah...
Makan Nasi Lemak Ayam ngan Milo Ais...
Mak aku minum Kopi Susu


 Abang makan Nasi Goreng ngan 2 ketul Bergedil..RM7
Bila abang tanya Nasi Lemak Ayam aku hanya RM5....
Pastu abang nyesal sebab abang ingat Nasi Goreng ngan Bergedil tu lagi murah..
Rupanya lagi mahal dari Nasi Lemak Ayam...
Hahaha....Nasi Lemak Ayam lagi sedap...
Ok..jom sambung perjalanan jauh x kurasa....



Abang drive...
Ini negeri kelahiran abang nih...
Asal sampai jer bukit yang ada tulis IPOH tu mesti tingat kes ada orang selfie atas tu..
Eiii....macam best jer...
Lama dah x gi camp..
Buat rock climbing...flying fox bagai..
Hahahaha...
Tengah snap pic ni mak aku lak iklan...
Mak aku pesan kalau mak aku lena soh abang benti RTC Simpang Pulai...
Mak aku cakap nak beli anak pokok mangga...


 Masuk RTC.....
Ronda2 dalam tu ...
X jumpa sebatang pun pokok Mangga..
Yang ada hanya buah mangga..buah jambu...& jeruk2 jer..
Nama Agromall ....
Tapi xde mender sangat agro dia...
Ada 1 kiosk jer jual pokok..
Tunpun pokok2 bunga separuh layu..
Tuan kedai pun xde..walaupun tunggu beberapa minit..
Nama Agromall..
Tapi buah mangga dia 3x mahal dari beli kat Hero...
Sib baik semua buah tangan mak aku dah beli kat KL lagi..
Mangga....
Giant Pear...
Grape....
Semua dah  beli untuk nenek..


Akhirnya x beli apa2...
Teruskan perjalanan...


Terowong Menora..
Hari tu cuti CNY katanya jem teruk sebab ada accident dalam tu..
Alhamdulillah hari ni semua clear..
Jalan pun clear x jem..
Semalam hari Sabtu Achik cakap arah utara jem...
Kalau kitorang balik semalam mungkin selisih ngan Achik kat hi way..
Sebab kitorang balik Kedah
Achik balik Pahang...


Asal lalu jer Arowana Village ni
Mesti tingat Aunty Ogy..
Tingin nak singgah umah Aunty Ogy..
Tapi ada jer halangannya...
Macam hari ni...x boleh juga nak singgah
Sebab rushing nak mengejar masa..
Sebabnya nak terus pergi Kolej abang..
Nak kena sampai sebelum office tutup sebab abang nak amik sijil kat situ..
Lagi pun tadi dah tersinggah Kuala Kangsar..
Pasal singgah Kuala Kangsar tu...
Nanti nak citer dalam post lepas ni..


Sebelah Arrowana Village tu la agaknya Kampung sebelah tu lah agaknya kampung Aunty Ogy...
Tingin nak singgah jumpa Aunty Ogy & makan Red Velvet..huhuhu...
Belum rejeki...
Lepas jer Arowana Village..
Aku Zzzzzzzz.....
Sedar2 dah sampai Pekan Sik
Abang kata nak bawa makan Cendol Jeniang yang viral tu..!!
Rupanya abang pun sama Zzzzzzz....
Abang kata Pekan Jeniang dah lepas kat belakanv..
Tempat cendol tu pun dah lepas..
Pastu abang sambung Zzzzzz...
Bukan tadi abang drive ke..?
Mak aku cakap abang asyik menguapp jer...
Dah tukar driver kat Alor Pongsu lagi...




Setelah 7 jam bermusafir...
Dah sampai kolej abang...




Abang sedang menuju ke Office Hal Ehwal Pelajar...sambil baca doa...
Hahaha...sebab abang kata tadi harap2 xde jumpa ngan ustaz dia..
Hahahaha...
Abang soh mak rehat plak..
Abang sambung drive nak terus balik
Nenek dah beberapa kali call tanya dah sampai mana...
Nenek cakap dah siap masak lauk2 fav aku...
Mmmm....lapaw...


Abang drive ikut jalan bukit bukau...
Dah x ikut hi way jalan datang tadi..
Abang kata ni jalan shot cut kena lalu bukit bukau...
Abang tahu jalan ni.
Mak aku cakap mak aku x tahu jalan tu...
So abang driver...
Mmm..memang berbukit2...
Pemandangan hijauuu cantik..
TAPI....
Sunyiiiii jalan nya...
Mak aku cakap sebab dah x jauh dari border Malaysia Thailad..
Kata mak aku walaupun mak aku x tahu jalan2 kat sini tapi mak aku bagitau.... 24 tahun dulu mak aku pernah posting kat erea sini selama beberapa bulan..
Kata mak aku hanya beberapa belas km sahaja dari Kem Gubir yang terkenal dengan "Black Area" kerana menjadi tempat persembunyian Pengganas Komunis..
Kata mak aku ramai askar2 terkorban angkara kekejaman komunis..
Jalan2 yang sedang kami lalui ini juga mak aku cakap menjadi sasaran serangan hendap komunis terhadap kemderaan tentera dan orang2 kampung..
Huh ...ngerinya...
Takut nak dengar...!!
Akunpernah baca Sejarah Penjajahan Jepun dan Zaman Komunis yang kejam..
Ya Allah...selamatkan lah kami semua agama...bangsa dan negara kami...!!!
Tapi aku cakap itu cerita dulu...!!



 Jalannya berliku2 x boleh memotong sesuka hati kerana banyak selekoh merbahaya..
Abang beberapa kali cuba meotong lori ni.
Tapi mak aku melarang kerana double line dan banyak selekoh bahaya...
So...sambil melayan hati yang sedang kecut...
Dengar juga cerita mak aku..
Sesekali ada jumpa perkampungan kecil..
Tapi kenapa kampung tu ada anjing..?.
Abang cakap itu perkampungan masayarakat Siam...
Tapi mak aku cakap sekarang dah xde black area dah..
Mak aku cakap Sik antara tempat yang kaya dengan hasil hutan dan buah2an..
Mmmm...baru aku ingat ..
Aku pun dah beberpa kalinikut Pakcik..Achik semua beberapa kali mak kenduri kat Sik..
Best....
Makanan dah la sedap2..
Masyarakatnya omak ai...sangat peramah dan baik hati..
Mak aku cakap untung sapa jafi menantu orang Sik...
Hahahaha.....



Ni Kawasan Bukit Perak..
Dah keluar dari Daerah Sik...
Border Daerah  Pendang
Nama ja Bukit PERAK
Tapi ni dalam negeri KEDAH...
Mak aku cakap ni antara bukit dan kuari yang paling lama dan masih beroperasi...
Mak aku cakao ni lah...
Kuari yang pernah mak aku citer..
Pasal Letup Batu Kuari yang kadi panduan masa..
Ada pernah citer KAT SINI....


 Daro jauh dah nampak longgokkan batu2 macam bukit


 Mak aku cakap kuari ni dah mujud sejak mak aku belum lahir lagi..
Bapakkkk lamaaaaa....


Curi2 snap pic..
Hahaha..
Mak aku cakap jalan ni samoai sekarang pun orang masih takut nak lalu kalau waktu tengah malam..
Sebab banyak MISTERI ..
Serammmmm do...!!!

Huh...
Legaaa...dah nampak sawah padi..
Dah x nak sampai ...


Sawah padi dah togel
Sebab sekarang musim menuai..
Ada yang dh habis tuai..
Ada sawah yang masih ada padi..
Tapi yang ni dah habis tuai..
Dah macam ladang gandum baru dituai
Sebab dah xde air...
Kering kontang sebab sekarang musim panas..


Pic membelakangkan cahaya matahari..
Memang hitam bayang jew...
Tapi nak jg interframe pokok2 Sakura Malaysia yang sedang meriah berbunga...
Esok nak ajak abang soh abang snap pic aku..
Kat Kedah sekarang memang musim Bunga Sakura Malaysia...
Cantik sangat sepanjang jalan penuh taburan bunga sakura...


Ok...dah masuk erea umah kitorang ..
Lagi beberapa ratus meter jer...
Huh...penat sepanjang jalan menulis diary perjalanan ...



4 comments:

  1. Salam
    Berani mak story pasal misteri masa lalu tengah jalan tu.
    Ada hamba Allah lalu Jln kampung nak ke Penang Di Siang Hari.. berdua dgn business client Ada penumpang duduk seat Di belakang. Lama..
    Hehe nauzubillah...

    Kiranya si komunis Suma bukan calang calang jahatnya. Playground mereka kawasan misteri.. so Mende Tu Suma Kira Sama level fahaman Dan jahatnya..

    Salam nenek Dan maknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh..bapak ngeri siang2 ada penumpang misteri....kiter pun seram masa mak citer..Dalam hati nk cepat sampai..
      Tapi bab mende tu sama level ngam komunis memang lawaks arr..hahahaha....

      Delete
  2. 'dia' pon nak tumpang jugak kan ....
    sebab jarang ade tetamu tue yang dia nak sekaki tue ;)
    kalau malam ....tak tau laaaa ... pandai pandai lah nak larik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeiii...takutttt...
      Jangan la mende tu tumpang kitorang...
      Biar lah die tumpang lori ke..luas skit...hiihihi

      Delete