Saturday, 17 March 2018

SUP PASTA BEBOLA AYAM

Sup Pasta Bebola Ayam...
Pasta tu guna mini macaroni
Bebola ayam tu homemade..
Eh..homemade dalama Bahasa Melayu apa ek..?
Kadang nak translate jadi pelik lak..
Macam handphone cer kat language tu pilih bahasa Melayu...
Ntah apa2 dia translate...
Sampai jadi tak faham...


Sup Pasta Bebola Ayam ni..
Mak aku masak untuk brekfast ..
Haaa...breakfast kat  Italy do...!
Ala...kalau Pasta dah xde Italian sangat pun..
Haaaa...jangan x tahu nenek aku pun memang selalu masak pasta..
Sebabnya nenek x boleh makan mee kuning
So, kalau nak makan mee bagai nenek akan guna pasta  spaghetti ,fettucini,vermecelli  bagai..
So...kalau takat Pasta dah jadi makaanan semua orang dah pun...
Cuma aku kalau sos  pasta ...aku suka Bolognese,Carbonara ,Cheese...
Mak aku lak suka Olio..sebab mak aku cakap boleh letak cili padi..
Mak aku kan lidah cili..!
Kalau abang ngan kakak...
Mmm...abang tu janji ada ayam jer..
Hahahaha...
Kakak..?
Haa...kakak tu perasan jadi Korean
Hight taste
Suka makanan Korea jer dia...
Hmmm....dia kan berangan jer...
hehehehe...



Haaa...kan aku dah cakap mak aku nyet lidah cili..
Tengok ar mak aku nyer mangkuk..
Makan Sup Pasta tapi letak sambal cili padi Thai..
Sambal tu nampak merah..rasa dia pun berapi do..!


Kalau kauah sup warna merah ni...
Dah macam Mee Hoon Sup Kedah..
Mee Hoon SupnKedah mesti sambal dia merah..
Kalau Mee Hoon Sup kat KL ni selalu jumapa sambal kicap jer
Hmm...x kisah lah..
Sebab semua orang ada taste masing- masing..
Macam juga aku..
Kalau makan sup yang ada  homemade Chicken Ball ni ..
Haaa...aku suka sangat..
Sebab kena dengan taste aku..
Semangkuk chickenball tu aku boleh habiskan sekali makan jet...
Sebab rasa dia kenyal...fresh...
Sedap..!
Nak masak Sup Pasta Bebola Ayam ni...
Mak aku cakap kena la buat bebeola ayam tu dulu..

BEBOLA AYAM..mak aku
2 keping dada ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi
sikit air( jika perlu)

1. Buang semua tulang dan kulit ayam.
2. Potong2 isi ayam jadi kiub besar
3. Guna blender kering dan blend isi ayam menggunakan teknik" pulse" hingga halus.
Jika blender xde funtion pulse..boleh blen dengan cara on sekejap dan of sekejap berulang2 hingga isi ayam halus
4. Isi ayam yang siap diblend dicampur lada hitam,garam dan digaul tepung ubi.
5. Jika suka bebola yang lebih kenyal tambah lebih tepung ubi dan jika keras tambah sedikit air
6. Bulat2kan sebsar guli @ saiz fishball
7. Boleh guna untuk masak sup...spaghetti...mer kari..goreng sayur etc...




Isi ayam


Isi ayam siap blend dicampur lada hitam dan garam


Tambah tepung ubi dan uli lembut sepertinplay dough
***Mesti guna tepung ubi..jika ganti tepung jagung hasilnya x sama & x kenyal


Jika suka bebola lebih lembut dan tidak kenyal
guna sikit sahaja tepung ubi..anggaran 1 cawan isi ayam blend + 1/2 cawan tepung ubi..
Jika suka lebih kenyal + lagi 1/2 cawan tepung ubi menjadi ratio 1:1


Bulat2 kan  sebesar fishball

SUP PASTA BEBOLA AYAM
1/2 paket pasta mini macaroni
( 1 pkt 400 gm)
1 mangkuk bebola ayam
1 bawang besar cincang
5 bawang putih dadu halus
1 tomato masak dicincang
1/2 batang carrot - dadu
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu minyak
daun sup + daun bawang

1. Panaskan minyak dengan api perlahan dan masukkan pasta..
2.Goreng pasta dengan api perlahan lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan bawang cincang
4. Bila harum.masukkan 5 cawan dan biar mendidih
5. Tambah carrot dan tomato cincang
6. Masukkan bebola ayam hingga pasta lembut dan bebola timbul
7. Masukkan garam dan sesuaikan rasa
8. Tabur daun sup dan daun bawang


Mini macaroni


Boleh ganti pasta lain yang disukai..
Ganti mee kuning pun bole


Goreng pasta dengan api perlahan bertujuan supaya pasta tidak terlalu kembang bila direbus dan rasa lebih sedap.Kemudian baru masukkan bawang


Pasta kena goreng dengan api perlahan sevab mudah hangus


Masukkan carrot dan tomato cincang
Sebaiknya guna tomato masak merah supaya kuah cantik.


Masuk air dan masak hingga pasta kembang


Tambah bebola ayam dan masak hingga bebola timbul


 Daun bawang lebih sedap dimasukkan bahagian panglal kerana lebih manis


Beberapa helai daun sup dan daun bawang dihiris halus untuk tabur


Seperiuk penuh Sup Pasta Bebola Ayam...



Kalau makan waktu hukan lagi feel sebab Sup boleh panaskan badan..
Tapi dapat makan pagi2 ni pun dah cukup sedap..


Sup Pasta Bebola Ayam...
Brrrrr....Alhamdulillah...

6 comments:

  1. Don't be surprised Ada dried herbs org Italy Ada chili Dan pedas.. bila dimasak.
    Mak awak masak letak flat leaf parsley Tu sebijik masakan org italy kat umah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Italy pun makan pedas juga ek...
      Hihihi....

      Delete
  2. Home made=dihasilkan /dibuat dirumah.
    Atau buatan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo....kire apa2 yang buat sendiri ar...
      Mm..tq..tq

      Delete
  3. pastu kena goreng dulu yer...supaya tak kembang ...tq for tips !!!!

    ReplyDelete
  4. yupppp..tapi mak kiter cakapnapi memang kena slow..kalo api kuat macam mak kiter ni nanti warna x cantik .

    ReplyDelete